Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελαιόδεντρα: Αντιμετωπίστε τις ασθένειες της εποχής

Ελαιόδεντρα: Αντιμετωπίστε τις ασθένειες της εποχής

Οδηγίες για τους καλλιεργητές της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας.

Την εποχή αυτή τα ελαιόδεντρα αντιμετωπίζουν εχθρούς και ασθένειες που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Οι γεωργικές επεμβάσεις για το Κυκλόνιο, το Γλοιόσπορο ή Παστέλα ή Ανθράκωση, το Καλοκόρη και ο Πυρηνοτρήτης, που πρέπει να γίνουν από τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης είναι οι ακόλουθες:

Κυκλοκόνιο

Συμπτώματα/Κύκλος μολύνσεων: Τα συμπτώματα της ασθένειας γίνονται συνήθως αντιληπτά στο έλασμα των φύλλων -«μάτι παγωνιού». Ο μύκητας προσβάλει επίσης τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία. Σπανιότερα προσβάλλονται οι καρποί και οι νεαροί κλαδίσκοι. Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις είναι βασικής σημασίας καθώς από αυτές προέρχεται το αρχικό μόλυσμα για τις μολύνσεις της περιόδου.

Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή υγρασία και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Γλοιόσπορο ή Παστέλα ή Ανθράκωση

Συμπτώματα/Κύκλος μολύνσεων: Προκαλείται από το παθογόνο Gloeosporium olivarum syn. Colletotrichum clavatum.

Ενδημεί στη δυτική Στερεά, Πελοπόννησο και στο Ιόνιο εξαιτίας των υψηλότερων βροχοπτώσεων, των ήπιων σχετικά θερμοκρασιών και της υψηλής σχετικής ατμοσφαιρικής υγρασίας. Το παθογόνο διαχειμάζει στους μουμιοποιημένους καρπούς και μεγάλο πρόβλημα προκαλούν αυτοί που έχουν παραμείνει στο δένδρο. Οι πρωτογενείς μολύνσεις προκαλούνται κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων. H ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα, καθώς κατά την περίοδο αυτή το δυναμικό ανάπτυξης του εμφανίζει έξαρση. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 12-25 ºC, σε συνδυασμό με σχετικά υψηλή υγρασία.

Συστάσεις: Οι συνθήκες της τρέχουσας περιόδου είναι ευνοϊκές για μολύνσεις και από τα δύο παθογόνα. Ιδιαίτερα για το κυκλοκόνιο βλέπε τα γραφήματα. Συνιστάται η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δύο ασθενειών με 1-2 προληπτικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα

μυκητοκτόνα με προληπτική ή/και θεραπευτική δράση (στη 2η περίπτωση μετά από μολυσματική βροχόπτωση), σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας και το αργότερο στο κρόκιασμα ανθέων.

Καλοκόρη

Ζημιά/Συμπτώματα: Τρέφεται με τα άνθη και προκαλεί κυρίως οφθαλμόπτωση και πτώση ανθέων. Δευτερεύων πολυφάγος εχθρός, Ωστόσο, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα κατά τόπους και κατά χρόνους με αποτέλεσμα η ζημιά από την πτώση των οφθαλμών και των ανθέων να σημειώνεται ορισμένες φορές είτε σε ευρύτερες περιοχές, είτε σε ορισμένους ελαιώνες, είτε ακόμα σε ορισμένα δένδρα ενός ελαιώνα. Αυτήν την εποχή, πυκνοί πληθυσμοί προνυμφών βρίσκονται σε ποώδη ζιζάνια (πχ. παριετάρια, τσουκνίδα, σινάπι, αγριοσέλινο, γαλατσίδα).

Συστάσεις: Συνιστάται η εβδομαδιαία παρακολούθηση των πληθυσμών του εντόμου με τινάγματα κλάδων ελιάς σε φύλλα χαρτιού, από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του ανθοφόρου οφθαλμού και μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της ταξιανθίας (στάδιο μούρου). Η πληθυσμιακή πυκνότητα κατά την οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης είναι 4-6 άτομα/κλαδίσκο μήκους 60-70 εκ.

Αντιμετώπιση

  • Προτείνεται η διατήρηση των αυτοφυών φυτών (ζιζανίων) μέχρι την έναρξη της άνθησης των ελαιοδένδρων.
  • Συνιστάται διενέργεια ψεκασμού εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί στα ελαιόδεντρα και χαμηλό ποσοστό ανθοφορίας.
Πυρηνοτρήτης

Ζημιά/Συμπτώματα: Προσβάλλει τα άνθη, τους καρπούς και τα φύλλα της ελιάς.

Η πρώτη γενεά αναπτύσσεται στα άνθη (ανθόβια γενεά), η δεύτερη αναπτύσσεται στον καρπό (καρπόβια) και η τρίτη στο φύλλωμα (φυλλόβια γενεά). Την περίοδο αυτή οι πρώτες προνύμφες της διαχειμάζουσας γενεάς (φυλλοφάγου) συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους.

Συστάσεις: Προς το παρόν δεν απαιτείται επέμβαση.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024