Κομισιόν: Ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Ιούλιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν – Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη στον τομέα του λιανικού εμπορίου
Ενισχύθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI) ανέκαμψε στις 90,8 μονάδες από 87,6 τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης (Employment Expectations Indicator, EEI) συνέχισε να ανακάμπτει και διαμορφώθηκε στις 103,7 από 97,6 μονάδες τον Ιούνιο.
Στην αύξηση του ESI συνέβαλαν η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας (-13,3 από -18,1 μονάδες), των υπηρεσιών (-34,2 από -46,8 μονάδες) και των κατασκευών (-31,7 από -55,8 μονάδες).
Αντίθετα, υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη (-34,7 από -27,7 μονάδες) και η εμπιστοσύνη στον τομέα του λιανικού εμπορίου (-18,3 από -6,2 μονάδες).
Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη
Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ συνεχίστηκε τον Ιούλιο η ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος. Ο ESI αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 6,5 μονάδες στις 82,3 και στην ΕΕ κατά 6,9 μονάδες στις 81,8, καλύπτοντας έως τώρα και στις δύο περιοχές περίπου τις μισές απώλειες που είχε συνολικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Σημαντική ήταν η βελτίωση, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, και του δείκτη προσδοκιών απασχόλησης στις δύο περιοχές, ο οποίος αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 4 μονάδες στις 87 και στην ΕΕ κατά 4,1 μονάδες, επίσης στις 87.
Στην Ευρωζώνη, η ανάκαμψη του ESI καθοδηγήθηκε από τη μεγάλη αύξηση της εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, ενώ η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα υποχώρησε λίγο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έμεινε σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιράν: Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία







