Ένα DIY γλυπτό επαναπροσδιορίζει την τέχνη
Το «Safety Jackets Zipped the Other Way» είναι ένα έργο δημοκρατικής τέχνης και,ταυτόχρονα, μια σαφής δήλωση, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύγχρονη αγορά έργων τέχνης
Έργο τέχνης για το ευρύ κοινό παρουσίασε ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Ai Weiwei, συνεργαζόμενος με την γερμανική αλυσίδα DIY αντικειμένων Hornbach.
Το «Safety Jackets Zipped the Other Way» είναι ένα έργο «δημοκρατικής τέχνης» και ταυτόχρονα, μια «σαφής δήλωση, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύγχρονη αγορά έργων τέχνης».
Προορίζεται για τον καθένα, «όχι μόνον για τους συλλέκτες και τους επισκέπτες μουσείων», όπως πρόσθεσε ο καλλιτέχνης.
Αποτελείται από μια σειρά συνδεδεμένα μπουφάν που κρέμονται από μια απλή κατασκευή αστάλινων ράβδων. Είναι ενωμένα μαζί, με φερμουάρ, ώστε να σχηματίζουν έναν κύκλο, που παραπέμπει σε εικόνα σωμάτων, μαζεμένων σφιχτά το ένα με το άλλο.
Τα μπουφάν θυμίζουν επίσης τα σωστικά τζάκετ που φορούν οι πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο σε αναζήτηση ασφάλειας και καλύτερης τύχης στην Ευρώπη.
Σε πνεύμα δημοκρατίας της τέχνης», το γλυπτό μπορεί να αναδιαταχθεί ανάλογα με το γούστο του κατόχου του και τον χώρο που διαθέτει.
Μπορεί να τοποθετηθεί όρθιο στο πάτωμα. Ή, να κρεμαστεί στον τοίχο από γάντζους, χωρίς τη μεταλλική κατασκευή (σε αυτή την εκδοχή μπορεί να συντεθεί από τέσσερα, πέντε ή επτά μπουφάν).
Οι «Οδηγίες Χρήσης» είναι και μία έκδοση τέχνης: συνοδεύονται από δήλωση του Ai Weiwei για το έργο, μια συζήτηση μεταξύ αυτού και του επιμελητή Χανς Ούλριχ Όμπριστ και πιστοποιητικό γνησιότητας.
«Η τέχνη ανήκει στον καθένα» δηλώνει ο καλλιτέχνης, στο εγχειρίδιο.
«Ο καθένας μπορεί να είναι καλλιτέχνης ή να έχει την ευκαιρία να κάνει τέχνη» επισημαίνει, επικαλούμενος το καλλιτεχνικό πνεύμα του Γιόζεφ Μπόις.
«Και αν και η τέχνη δεν κάνει, αναγκαστικά, τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, έχει τη δύναμη να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους» προσθέτει.
«Η Hornbach είναι μια επιχείρηση που σχετίζεται με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων» συνεχίζει ο Ai Weiwei.
«Πάντα μου άρεσαν τα καταστήματα που εξυπηρετούν μια σαφή ανάγκη ή έχουν πρακτικό στόχο. Όταν ζούσα στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1980, σύχναζα σε τέτοιου είδους καταστήματα.
Συνήθιζα να λέω ότι υπάρχουν δύο ειδών καταστήματα που πρέπει κάποιος να επισκέπτεται: βιβλιοπωλεία και καταστήματα «Κάνε το μόνος σου». Το πρώτο εξυπηρετεί τη λειτουργία του μυαλού και το άλλο δίνει τα εργαλεία με τα οποία κάνουμε να συμβαίνουν πράγματα».
Για το συγκεκριμένο γλυπτό σχολιάζει ότι, αναδιατάσσοντας τα μέρη του, κάτι καινούργιο και απρόσμενο μπορεί να δημιουργηθεί:
«Ενώνοντας με το φερμουάρ ένα μπουφάν που έχεις γυρίσει ανάποδα με ένα άλλο μπουφάν, καταστρέφει το αρχικό μήνυμα του έργου και τη λειτουργία του».
- Προμηθέας – Πανιώνιος 87-91: Διπλό στην Πάτρα και δεύτερη σερί νίκη για τους Κυανέρυθρους
- Χρυσός: Γιατί οι κεντρικές τράπεζες τον…μαζεύουν
- Βασίλισσα, μητέρα, σύμβολο – Η άλλη Σοφία Λόρεν αποκαλύπτεται σε 200 ανέκδοτα κλικ του Άλφρεντ Άιζενστατ
- Κικίλιας: Προτεραιότητά μας η προστασία και η ασφάλεια
- Τραμπ: «Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε νέα ηγεσία στο Ιράν»
- Εκπνέει η προθεσμία για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων – Τι να κάνετε
- Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Οι 12 μήνες του «πλανήτη Τραμπ» και το «δόγμα» της Αθήνας
- Η πιο τρομακτική επίθεση στην Ιστορία – 100 Ρωσικά «ζόμπι» πήραν στο κυνήγι 7.000 Γερμανούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Γροιλανδία: Τι θα κληρονομήσει ο Τραμπ σε περίπτωση απόκτησής της [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_greenland_panama-2-300x300.png)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442