
Σκόπια: Από σήμερα η απαγόρευση του ήλιου της Βεργίνας
Η αφαίρεση του μακεδονικού ήλιου από όλους τους δημόσιους χώρους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών
Το σύμβολο της πρώτης σημαίας της πρώην ΠΓΔΜ, ο ήλιος της Βεργίνας, από σήμερα Δευτέρα δεν πρέπει να υπάρχει σε μνημεία, ιδρύματα ή δημόσιους χώρους, όπως συμφωνήθηκε στους Ψαράδες της Φλώρινας τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της νυν Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Από την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών τέθηκε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας διορία έξι μηνών, προκειμένου να αφαιρέσει το σύμβολο του μακεδονικού ήλιου από όλα τα μνημεία, λόγω του ότι αυτό αποτελεί μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, σημειώνει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Alfa της γείτονος.
Καταγραφή των μνημείων
Αυτό προβλέπει το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε στις 4 Ιουλίου να ζητήσει από όλα τα θεσμικά όργανα να καταγράψουν τα μνημεία, δημόσιους χώρους και άλλες υποδομές που περιέχουν στοιχεία τα οποία ανήκουν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, αν πρόκειται για έργο τέχνης, όπως είναι ο ήλιος της Βεργίνας, είναι η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Πηγή: lider.com.mk και echedoros-a.gr
- Μαγικό το «Μπλε Φεγγάρι» στο Σούνιο
- Με τρομερό Μοντέρο, η Βαλένθια διέλυσε τη Μπαρτσελόνα και την άφησε με μειονέκτημα έδρας στα playoffs
- Συναγερμός στις σήραγγες των Τεμπών – Ακινητοποιήθηκε αυτοκίνητο που έβγαζε καπνούς
- Ο Καρλ Λάγκερφελντ και η άτυχη «χρυσή κληρονόμος» – Η γάτα του, η Σουπέτ
- ΠΑΣΟΚ: Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας περνάει από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων
- Η μεγάλη των πλούσιων φυγή: Γιατί τα Family Offices αποσύρουν επενδύσεις από τις ΗΠΑ




