Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απαγορεύει τον Ηλιο της Βεργίνας η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας

Απαγορεύει τον Ηλιο της Βεργίνας η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας

Η σημαία με τον Ηλιο της Βεργίνας θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Αντιδράσεις προκάλεσε στη γειτονική χώρα η πρόθεση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να απαγορεύσει τη χρήση του Ηλιου της Βεργίνας, που αποτυπωνόταν και στην πρώτη σημαία της ανεξαρτησίας της, τότε, πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο αντιπολιτευτικός Τύπος επικρίνει αυτήν την πρόθεση της κυβέρνησης.

Από όλους τους δημόσιους χώρους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Βόρειας Μακεδονίας, Σλόμποντεν Πέτσατ, τα κυβερνητικά όργανα θα απαγορεύσουν τη δημόσια χρήση του εμβλήματος των αρχαίων Μακεδόνων που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα της Μακεδονίας, ωστόσο δεν αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.

Η σημαία με τον Ηλιο της Βεργίνας θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία που παραπέμπουν στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, γράφει το δημοσίευμα.

«Κατά τη συνεδρίασή της, στις 4 Ιουλίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας υποχρεώνει τη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία, τις εγκαταστάσεις δημόσιων και άλλων έργων υποδομής που φέρουν τον Ηλιο της Βεργίνας, σύμβολο που αποτελεί μέρος του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού και ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό, καθώς είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ, κυριολεκτικά, πρόκειται για έργο τέχνης.

Προθεσμία μέχρι τις 12 Αυγούστου

»Επί πλέον, η κυβέρνηση έχει αναθέσει στη Γενική Γραμματεία να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την παροχή πληροφοριών για τους δημόσιους χώρους όπου χρησιμοποιείται ή ενσωματώνεται το σύμβολο του Ηλιου της Βεργίνας.

»Η παροχή αυτών των πληροφοριών θα πρέπει να γίνει εντός προθεσμίας που καθόρισε η κυβέρνηση», γράφει η εφημερίδα.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματος του κράτους, ψηφίστηκαν στις 11 Ιανουαρίου και τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου, και η προθεσμία για τη μετονομασία των μνημείων και η αφαίρεση του Ηλιου της Βεργίνας λήγει στις 12 Αυγούστου 2019, όπως σημειώνεται.

Πηγή: denesen.mk και echedoros-a.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024