Ευρωεκλογές 2019: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – Πού θα κριθεί η διαφορά

Αέρα νίκης με διαφορά διπλάσια εκείνης που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 δίνουν στη Νέα Δημοκρατία οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες

Αέρα νίκης με διαφορά διπλάσια εκείνης που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 δίνουν στη Νέα Δημοκρατία οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες.

Οι προεκλογικές παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τόνωσαν ελαφρώς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ -ή έστω ανέκοψαν την πτωτική του πορεία- παρόλα αυτά η υστέρησή του έναντι της ΝΔ παραμένει σημαντική.

Η εκτιμώμενη επικράτηση της ΝΔ έναντι του κυβερνώντος κόμματος κυμαίνονται από 6,5 έως και 8,5%. Η πιο πρόσφατη, αυτή της εταιρείας Marc για λογαριασμό του Antenna η οποία δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες προτού ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος, δίνει προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία φθάνει το 29,4% (29,3% ήταν στις 15 Μαίου) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 22,4% (από 21,7% πριν από μία εβδομάδα).

Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 2,1, η ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη επίσης με 2,1 και η Ενωση Κεντρώων με 1,6%.

Στην παράσταση νίκης η διαφορά είναι συντριπτική, καθώς ποσοστό 63,5% των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν, θεωρούν βέβαιη την πρωτιά της ΝΔ την Κυριακή, έναντι μόλις 16,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τα εκλογικά σενάρια η ΝΔ με αναλογική κατανομή αναποφάσιστων παίρνει 35,5% (συν-πλην 2,4%) και με κατανομή αναποφάσιστων στο κόμμα προέλευσής τους 33,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει αντίστοιχα 27,1% και 29,1%. Επομένως η διαφορά των κομμάτων στο ένα και στο άλλο σενάριο είναι 8,4% και 4,5%.

Δηλαδή και αυτή η έρευνα θεωρεί δεδομένη τη νίκη της ΝΔ και μάλιστα με ποσοστό κατ’ ελάχιστον 4,5%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας. Οπως π.χ. οι συσπειρώσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 54,1% και τη ΝΔ στο 82%, επομένως το κυβερνών κόμμα έχει ακόμη πολλά περιθώρια. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι αναποφάσιστοι είναι στο 12.8% ενώ από τη ΝΔ μόλις 5,2%.

Αναφορικά με την αξιολόγηση των οικονομικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 66,2% δεν τις θεωρεία τόσο σημαντικές και το 32,6% πολύ και αρκετά σημαντικές.

Η εσωτερική κατάσταση και η πορεία της χώρας θα βαρύνει το 63,3% και μόλις το 29,4% τα ευρωπαϊκά θέματα, δείγμα της πόλωσης που επικρατεί έπειτα από τέσσερα χρόνια χωρίς κάλπες.

Προβάδισμα 7,2% για τη Νέα Δημοκρατία καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha. Σύμφωνα με αυτή η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,3%

ΣΥΡΙΖΑ: 23,1%
ΚΙΝΑΛ: 5,6%
ΧΑ: 5%
ΚΚΕ: 4,8%

Μικρότερο αλλά σαφές προβάδισμα δίνει στη ΝΔ η δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Star, ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Η ΝΔ λαμβάνει 29% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να βρίσκεται στο 6,5%. Και σ΄αυτή τη δημοσκόπηση το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 6,8% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ με 6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 10%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με συντριπτικό ποσοστό 58,4%, έναντι μόλις 19,9% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία και η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 31% της πρόθεσης ψήφου έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%, και ακολουθούν Χρυσή Αυγή (6,5%) και ΚΚΕ (5,5%). Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse δεν βγάζουν ευρωβουλευτή το Ποτάμι (1,7%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,4%) και η Ένωση Κεντρώων (1,9%%).

Από τα λοιπά κόμματα, ποσοστό 2,1% συγκεντρώνει η Ελληνική Λύση, 1,6% το Μέρα 25, 1,4% η Λαϊκή Ενότητα, 1,3% η Πλεύση Ελευθερίας και 1,1 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την έρευνα του Politico.eu, η οποία δίνει διαφορά 8,59 ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ. να συγκεντρώνει  έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει .

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Politico.eu, η Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 35,08%, θα καταλάβει εννέα έδρες στην ευρωβουλή, έναντι επτά του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 26,49%), από δύο το ΚΙΝΑΛ (6,8%) και η Χρυσή Αυγή (6,3%), ενώ το ΚΚΕ (5,8%) δείχνει να καταλαμβάνει μία έδρα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

Κουτσούμπας: Ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

«Εδώ και τώρα η ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ» τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

Στη Βόρεια Ήπειρο ο Κασσελάκης, ερωτηματικό η επίσκεψη στη Χιμάρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί στη Βόρεια Ήπειρο όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς και πολίτες της ελληνικής μειονότητας

Πάνος Τσίκαλας
Πάνος Τσίκαλας
Πάνος Τσίκαλας
Πάνος Τσίκαλας

Μητσοτάκης: Προσβολή η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – Θα το θέσω στον Ερντογάν

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια» για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Κατά τη συνάντησή του με την ΠτΔ, εκτενή αναφορά έκανε και στις ευρωεκλογές.

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

Με τον Βορίδη ως δεξί χέρι ο Κυριάκος, με το σταυρό στο χέρι ο Νατσιός, γιατί φοβούνται μην γίνει κοψοχέρης ο ακροδεξιός

Ο Μητσοτάκης δεν ξέρει η επιλογή Μπελέρη τι θα φέρει τελικά και επιστρατεύει το βαρύ πυροβολικό για να συγκινήσει τη λαϊκή Δεξιά, με τον Σαμαρά να μην ανοίγει τα κλειστά χαρτιά. Ο Βελόπουλος σαρώνει στο χώρο αυτό αλλά αρχίζει να φοβάται το μεγάλο ποσοστό.

Γράφει η Τζέλα Δελαφράγκα
Γράφει η Τζέλα Δελαφράγκα

Συγκρούσεις διλημμάτων για 31 μέρες – Επάνοδος των αρχηγών με «κυνηγητό» σε όλη την Ελλάδα

Μητσοτάκης, Κασσελάκης, Ανδρουλάκης στην αφετηρία της τελικής ευθείας για την ευρωκάλπη – Η «μάχη» της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τους πολίτες και η ατζέντα καθημερινότητας

Ελένη Ευαγγελοδήμου
Ελένη Ευαγγελοδήμου
Ελένη Ευαγγελοδήμου
Ελένη Ευαγγελοδήμου

Κασσελάκης: «Εξω το κέρδος από το ΕΣΥ»

«Πρέπει η κυβέρνηση αντί ν’ αποκαλεί τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους απλούς πολίτες “κάφρους” και “ανθρωπάκια”, να τους αφουγκραστεί», τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

«Ακονίζουν τα μαχαίρια» λίγο πριν τις κάλπες - Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

Σκληρό ροκ σχεδόν ένα μήνα πριν τις ευρωκάλπες. Οι πρώτοι διαξιφισμοί μετά το Πάσχα. Η «συγκάλυψη» στα Τέμπη, η «Μονή της Χώρας» και η μετατροπή της σε τζαμί και η κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας

Στράτος Ιωακείμ
Στράτος Ιωακείμ
Στράτος Ιωακείμ
Στράτος Ιωακείμ

ΠΑΣΟΚ: Για τον κ. Μητσοτάκη το κομματικό συμφέρον είναι υπεράνω του εθνικού

Με την υπόθεση Μπελέρη ανοιχτή το γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγή σχολιάζει επικριτικά τους χειρισμούς της ελληνικής με αφορμή τη δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν.

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

Κασσελάκης σε ΝΔ: Οσα χέρια κι αν φιλήσουν, η συνενοχή φαίνεται στο βλέμμα τους

Καλεί δε τον πρωθυπουργό να συνυπογράψει το  κατηγορητήριο για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στο Βερολίνο για την Ευρώπη

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο EuroJam στο Βερολίνο, εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας.

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

ΝΔ: «Νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ο Πολακισμός»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη για τη φράση «υπουργοί σκοτώνουν παιδιά».

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

Μητσοτάκης και Κασσελάκης έκαναν Πάσχα με τον… λαό – Το «θρησκευτικό μήνυμα» και η διαρκής κίνηση

Επικοινωνιακό άρωμα είχε η... ολιγοήμερη παύση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Στέφανου Κασσελάκη - Το στοχευμένο θρησκευτικό μήνυμα του πρωθυπουργού και η διαρκής κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Πάνος Τσίκαλας
Πάνος Τσίκαλας
Πάνος Τσίκαλας
Πάνος Τσίκαλας

Προφυλακιστέα η 49χρονη πατροκτόνος - «Δεν άντεχα την κακοποιητική συμπεριφορά του», είπε στην ανακρίτρια

Η συνήγορος υπεράσπισης που ορίστηκε από το Δικαστήριο, ζήτησε η δράστις να παραμείνει ως τη δίκη σε κάποια δομή για άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές. 

Σύνταξη ΙΝ
Όλες οι Ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007