Οι αυξήσεις μισθών πρέπει να συνδέονται με την παραγωγικότητα, το μήνυμα της Κομισιόν
Προβληματισμένη, αν μη τι άλλο, εμφανίζεται η Κομισιόν σχετικά με την κυβερνητική απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, όπως προκύπτει από την απάντηση του αντιπροέδρου Γίρκι Κατάινεν, που προσπάθησε πάντως να είναι πολύ προσεκτικές οι διατυπώσεις του, χωρίς να αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να πράξει, όπως κρίνει.
H συμβουλή της Κομισιόν σε όλες τις χώρες είναι οι αυξήσεις να συνδέονται με την παραγωγικότητα, ώστε να είναι βιώσιμες και να τις αντέχει η οικονομία, ήταν η προσεκτική και διπλωματική απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, που καθιστά όμως απολύτως σαφές το μήνυμα της Κομισιόν σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Την ίδια παρότρυνση άλλωστε για λογική και προσεκτική αύξηση του κατώτατου μισθού είχε απευθύνει στην Ελλάδα και ο Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί.
Ειδικότερα, όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα, ο Γίρκι Κατάινεν ρωτήθηκε για το ζήτημα της κυβερνητικής απόφασης για αύξηση 11% του κατώτατου μισθού, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξ αρχής ότι «η ελληνική κυβέρνηση φυσικά και έχει δικαίωμα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό», πρόσθεσε με νόημα «ωστόσο η συμβουλή της Κομισιόν σε όλες τις χώρες είναι οι αυξήσεις να συνδέονται με την παραγωγικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είναι βιώσιμη η αύξηση των μισθών. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».
Ο κ. Κατάινεν επιφυλάχθηκε να απαντήσει ευθέως για την στάση της Κομισιόν και αρκέστηκε να πει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, μόλις λάβει τα απαραίτητα έγγραφα».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να ζητήσει πλήρη και ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα και ότι «η μεταρρύθμιση δεν είναι λιτότητα αλλά μια φυσιολογική διαδικασία». Οποιοδήποτε πισωγύρισμα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μειώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, προειδοποίησε.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Κατάινεν και στα κόκκινα δάνεια και στο ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ενώ στο θέμα της υπερφορολόγησης, παραδέχθηκε ότι είναι ένα από τα εμπόδια για την ανάπτυξη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι όσο μεγαλώνει η φορολογική βάση, τόσο μπορεί να μειωθεί η φορολογία. Τάχθηκε πάντως υπέρ του να δοθεί προτεραιότητα στη σταδιακή μείωση της φορολογία των επιχειρήσεων, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
- Ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ οι ζημιές από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Σικελία
- Ολυμπιακός: Μετά τον Μιλουτίνοφ και ο Νιλικίνα εκτός αγώνα κόντρα στην Εφές
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πάγωσαν» οι διαδικασίες επί της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ λόγω Γροιλανδίας
- «Ήταν ένας τρόπος να μην αποδεχτώ τη σιωπή»: Η Κάουθερ Μπεν Χάνια για όσα δεν είδαμε στην ταινία για την Χιντ Ρατζάμπ
- Κικίλιας για νεκρό Λιμενικό στο Παράλιο Άστρος: Τα στελέχη του Λιμενικού ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους
- Mercosur: Απογοήτευση στην Κομισιόν – Διχασμένο το Ευρωκοινοβούλιο – Η επόμενη μέρα





