Πώς να δηλώσετε τα εισοδήματα από Airbnb
Βήμα - βήμα όλη η διαδικασία για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων
Είτε ιδιοκτήτης ακινήτου και το ενοικιάζεται μέσω Airbnb; Πρέπει να το δηλώσετε στην εφορία για να γλιτώσετε «τσουχτερά» πρόστιμα.
Αναλυτικές οδηγίες παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή συγκεντρωτικών δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής.
Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) περιλαμβάνεται οδηγός βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.
Αναλυτικότερα διευκρινίζονται τα εξής:
- Οι αρχικές «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο».
- Εξαιρετικά, για μισθώσεις που η ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή είναι μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018, υποβάλλεται συγκεντρωτική, ανά ακίνητο «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι 30/11/2018 ως εξής:
Στην οθόνη της Δήλωσης Βραχυχρόνιας διαμονής, συμπληρώνετε τα παρακάτω πεδία:
Στοιχεία διαμονής
- Άφιξη: την ημερομηνία της πρώτης άφιξης μισθωτή μέσα στο 2018 π.χ. 01/01/2018
- Αναχώρηση: την ημερομηνία αναχώρησης π.χ. 31/10/2018
- Συνολικό εισπραχθέν μίσθωμα: To άθροισμα των επιμέρους μισθωμάτων
- Τρόπος πληρωμής μισθώματος: Επιλέγετε τον τρόπο πληρωμής από τη λίστα και σε περίπτωση που δεν είναι ίδιος για όλες τις επιμέρους μισθώσεις επιλέγετε «Λοιποί»
- Ηλεκτρονική πλατφόρμα: Επιλέγετε από τη λίστα «Συγκεντρωτική Δήλωση για το έτος 2018»
Στοιχεία μισθωτή
- ΑΦΜ: Πληκτρολογείτε 9 μηδενικά
- Ονοματεπώνυμο μισθωτή: Συμπληρώνεται αυτόματα από την εφαρμογή με την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΦΟΡΟΛ»
Στη συνέχεια, από το μενού «Ενέργειες», επιλέγετε «Οριστικοποίηση», προκειμένου να υποβάλλετε τη «Συγκεντρωτική Δήλωση για το έτος 2018» ή «Προσωρινή αποθήκευση» σε περίπτωση που θέλετε να επεξεργαστείτε τη δήλωσή σας σε δεύτερο χρόνο.
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που τυχόν έχετε ήδη υποβάλλει δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής για μισθώσεις που αφορούν το ανωτέρω διάστημα, δεν θα πρέπει να τις συμπεριλάβετε στη «Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής».
- Σίγουρος ο Κριστιάνο Ρονάλντο: «Αν δεν έχω τραυματισμούς, θα φτάσω σίγουρα τα 1.000 γκολ»
- Βρετανία: Καμία νέα γεώτρηση στη Βόρεια Θάλασσα – Ιστορική κατάρρευση για τη Βρετανία
- Μπράγκα – Μπενφίκα 2-2: «Πέταξε» δύο βαθμούς η ομάδα του Μουρίνιο, μοίρασε ασίστ ο Παυλίδης (vid)
- Μεξικό: Δεκαπέντε τραυματίες από τον εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]
- Πέθανε ο Λούις Γκέρστνερ – Ποιος είναι ο άνθρωπος που ανέστησε την IBM






