Προτάσεις παραγωγών ενέργειας για την αγορά ρεύματος
Να διατηρηθεί η «χρέωση προμηθευτών» μέσω της οποίας χρηματοδοτείται η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές ζητούν με κοινή ανακοίνωση οι φορείς του χώρου της «πράσινης» ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα).
Να διατηρηθεί η «χρέωση προμηθευτών» μέσω της οποίας χρηματοδοτείται η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές ζητούν με κοινή ανακοίνωση οι φορείς του χώρου της «πράσινης» ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα).
Όπως επισημαίνουν, η εν λόγω χρέωση που επιβλήθηκε το 2016 αντανακλά το όφελος (μείωση της τιμής προμήθειας) που έχουν οι προμηθευτές από την συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας και η θεσμοθέτησή της είχε σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων να αποτραπούν αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ (που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος) και να αποσβεστεί ταυτόχρονα το έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών.
«Αντίθετα, η προτεινόμενη από ορισμένους κατάργησή της θα οδηγούσε την αγορά πίσω στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή σε αναγκαστικές νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να μην προκύπτουν ελλείμματα στον Ε.Λ. ΑΠΕ, οι οποίες, όπως έχει αποδειχθεί, κατέληγαν να επιδοτούν τους προμηθευτές σε βάρος των καταναλωτών και των ΑΠΕ για πολλά χρόνια», υποστηρίζουν οι φορείς των ανανεώσιμων πηγών.
Εξάλλου η Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), ενόψει της αναδιάρθρωσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή του «μοντέλου – στόχου» (target model) που προβλέπει η Κοινοτική νομοθεσία, ζητά την άρση «πλήθους στρεβλώσεων που θεσπίστηκαν σταδιακά στη διάρκεια της παρελθούσης εικοσαετίας στο όνομα της προστασίας των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας έναντι της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, επιβαρύνοντας συγχρόνως τους καταναλωτές με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».
Τα αιτήματα της ΕΒΙΚΕΝ περιλαμβάνουν την κατάργηση της ελάχιστης τιμής προσφοράς ηλεκτρικής ενεργείας από τους παραγωγούς και την εισαγωγή της δυνατότητας υποβολής προσφορών χαρτοφυλακίου, πέραν των προσφορών ανά μονάδα παραγωγής που επιτρέπονται σήμερα. «Είναι ιστορική ευθύνη για την Πολιτεία και τις αρμόδιες Αρχές (ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ) να θέσουν τις βάσεις μιας αγοράς που θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και όχι τα επιχειρηματικά ρίσκα των ιδιωτών παραγωγών», καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ.
ΑΠΕ,in.gr
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)







































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442