Ευρωκοινοβούλιο: Η Τουρκία να ακυρώσει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, καθώς η περιοχή είναι άκρως σεισμογόνος και ενδεχόμενο ατύχημα θα επηρέαζε γειτονικές χώρες.
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε ψήφισμα
με το οποίο καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του
πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, καθώς η περιοχή είναι άκρως σεισμογόνος και ενδεχόμενο ατύχημα θα επηρέαζε γειτονικές χώρες.
Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 477 ευρωβουλευτές και 64 κατά.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου. Της εφιστά την προσοχή ότι η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται η κατασκευή του υφίσταται ισχυρούς σεισμούς οι οποίοι συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλη την περιοχή της Μεσογείου» αναφέρεται στο ψήφισμα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να υπογράψει την Συνθήκη της EIA (Environmental Impact Assessment) «η οποία υποχρεώνει τις πλευρές να ενημερώνουν η μια την άλλη και να προβαίνουν σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους, όταν πρόκειται για σημαντικά έργα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές και δυσάρεστες διασυνοριακές επιδράσεις στο περιβάλλον».
Σε σχέση με την υπόδειξη αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να προβεί σε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, της Ελλάδας και της Κύπρου.
H Τουρκία έχει αναθέσει στην Ρωσία την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού, ο οποίος θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 1200 MW. Η ρωσική επένδυση ανέρχεται όπως έχει γίνει γνωστό στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τουρκική πλευρά προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσφατα είχε εκφράσει την πεποίθηση του ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την κατασκευή στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Ria Novosti
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)






































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442