Οι γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου
Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την ημερομηνία των εκλογών. Aπό την πλευρά τους τα γερμανικά κόμματα επιλέγουν τους επικεφαλής τους για τον προεκλογικό αγώνα.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την ημερομηνία των εκλογών. Aπό την πλευρά τους τα γερμανικά κόμματα επιλέγουν τους επικεφαλής τους για τον προεκλογικό αγώνα.
Για τις 24 Σεπτεμβρίου κλειδώνει, όπως όλα δείχνουν, η ημερομηνία των κρίσιμων γερμανικών εκλογών.Σε αυτή την ημερομηνία κατέληξε τουλάχιστον το υπουργικό συμβούλιο και απομένει να εγκριθεί και τυπικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ. Οκτώ μήνες πριν στηθούν οι κάλπες οι Χριστιανοδημοκράτες διευρύνουν το προβάδισμά τους έναντι των υπολοίπων κομμάτων, ενώ το λαϊκιστικό, ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» δεν φαίνεται να μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την έντονη δημόσια συζήτηση για την ασφάλεια στη χώρα, την οποία πυροδότησε η επίθεση του Βερολίνο.
Ανοιχτά τα σενάρια των μετεκλογικών συμμαχιών
Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος των Πρασίνων για τα δύο άτομα που θα τεθούν επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα. Η μία θα είναι η συνπρόεδρος της Κ.Ο. Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και ό άλλος ο συνπρόεδρος του κόμματος, ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι και οι δύο πολιτικοί ανήκουν στη «ρεαλιστική» πτέρυγα των Πρασίνων και έχουν επανειλημμένα εκφραστεί υπέρ ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τα δύο χριστιανικά κόμματα. Μια τέτοια προοπτική φαίνεται να προτιμά και η ίδια η Άγκελα Μέρκελ όχι όμως και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές. Και όχι μόνο αυτό.
Λόγω της στάσης της Άγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην την στηρίξει ως υποψήφια για την καγκελαρία. Πιθανώς σε δύο εβδομάδες η κατάσταση να αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση αρχές Φεβρουαρίου οι επικεφαλής των δύο κομμάτων προτίθενται να συναντηθούν στο Μόναχο με στόχο να τερματίσουν τις διαφορές τους.
Οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων
Προηγουμένως αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η υποψηφιότητα για την καγκελαρία του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Προς τα τέλη Ιανουρίου το προεδρείο του κόμματος αναμένεται να αποφασίσει για τον υποψήφιο που θα προτείνει στο συνέδριο του κόμματος. Πρέπει πάντως να θεωρείται βέβαιο ότι το πρόσωπο αυτό θα είναι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους των άλλων κομμάτων που πιθανολογείται ότι θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη βουλή, επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος «Η Αριστερά» θα είναι οι συνπρόεδροί της Κ.Ο. Σάρα Βάγκενκνεχτ και Ντίτμαρ Μπαρτς, ενώ στους Φιλελεύθερους ο πρόεδρός τους Κρίστιαν Λίντνερ.
Τέλος, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» δεν έχει ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις. Πάντως, νεότερη δημοσκόπηση βλέπει τα ποσοστά της να κινούνται γύρω στο 11%. Γενικότερα, τα δύο χριστιανικά κόμμα συγκεντρώνουν 38%, οι Σοσιαλδημοκράτες 21%, Πράσινοι και Αριστερά από 9% και τέλος οι Φιλελεύθεροι 6%.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Deutsche Welle
- Τι είπε ο Σπανούλης για τη μεγάλη νίκη επί της Παρί και τη μεταγραφή του Τζόσεφ
- Κικίλιας: «Η ασφάλεια των επιβατών είναι πρώτα και πάνω από όλα» – Τι είπε για αγρότες και Τσίπρα
- Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του έπειτα από μέρες αναζήτησης – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Ποιο ChatGPT, έρχεται το… ChatCR7: Τεράστια συμφωνία του Ρονάλντο με εταιρία τεχνητής νοημοσύνης (pics)
- Πούτιν, Τραμπ ή αδέσμευτος; – Ιδού το ερώτημα για Μόντι
- Κακοκαιρία Byron: Υδροστρόβιλος «σάρωσε» οικισμό στο Ηράκλειο Κρήτης
- H Meta εγκαταλείπει το metaverse – Απολύσεις καθώς το όραμα σβήνει
- Κιμ Κατράλ: Η 69χρονη Σαμάνθα του «Sex And The City» ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας για 4η φορά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442