Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
VW Budd-e Concept & e-Golf Touch: Το Μicrobus και τo infotainment του μέλλοντος

VW Budd-e Concept & e-Golf Touch: Το Μicrobus και τo infotainment του μέλλοντος

Το όραμα της για την «φιλόξενη» ηλεκτροκίνηση και τα συστήματα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης του μέλλοντος αποκαλύπτει η VW στο CES, αποκαλύπτοντας ένα πρωτότυπο επιβατικό van αλλά και τη νέα γενιά infotainment που σύντομα θα ενταχθεί στα αυτοκίνητα παραγωγής.


Η γερμανική φίρμα επαναπροσεγγίζει το concept του εμβληματικού της microbus με το βλέμμα στο μέλλον παρουσιάζοντας από το “floor” του Consumer Electronics Show στο Las Vegas, ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο hi-tech επιβατικό van το οποίο περιγράφει ως το Microbus του 21ου αιώνα.

Έχοντας ως αφετηρία την νέα ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα της VW Modular Electric Platform, το Budd-e έχει μήκος 4,6 μέτρα κάτι που, ως προς αυτή του τη διάσταση το τοποθετεί ανάμεσα στα Touran και Transporter, ενώ είναι φαρδύτερο διαθέτοντας πλάτος 1,94 μ. Τις διαστάσεις του συμπληρώνει το ύψος των 1,83 μέτρων.

Στα εξωτερικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν, εκτός από την έντονη σχεδίαση του μπροστινού τμήματος με την αδρή γρίλια και τα LED φωτιστικά σώματα και τις σκούρες κολώνες, συγκαταλέγονται τα φωτοβολταϊκά στοιχεία της οροφής αλλά και η… απουσία καθρεφτών οι οποίοι αντικαθίστανται από κάμερες. Στα ιδιαίτερα στοιχεία του περιλαμβάνεται και ο συρταρωτός πίσω προφυλακτήρας ο οποίος εκτελεί χρέη χώρου αποθήκευσης.

Περνώντας στο εσωτερικό αυτό που κυριαρχεί είναι οι οθόνες αφής μιας και το ταμπλό καταλαμβάνεται εξολοκλήρου από μια μεγάλη καμπύλη οθόνη η οποία χωρίζεται σε τρεις μικρότερες με τον οδηγό να μπορεί να επιλέξει τι θα εμφανίζεται σε κάθε από μία αυτές. Την εικόνα συμπληρώνει το μινιμαλιστικό τιμόνι χωρίς χειριστήρια το οποίο εκτός από τις παραδοσιακές λειτουργίες ενός συστήματος διεύθυνσης υπακούει και στην πίεση καθώς και σε οριζόντιες και κάθετες κινήσεις.

Την εικόνα του εσωτερικού συμπληρώνει το περιστρεφόμενο κάθισμα συνοδηγού και το πίσω κάθισμα το οποίο έχει σχεδιαστεί προκειμένου να θυμίζει ένα φιλόξενο living room.

Όλα τα στοιχεία του εσωτερικού συμπεριλαμβανομένων των θυρών μπορούν να «ανταποκριθούν» σε νεύματα ενώ το Budd-e διαθέτει και ένα προηγμένο σύστημα φωνητικών εντολών το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει και λιγότερο επίσημα διατυπωμένες εντολές. Παράλληλα χάρη σε μια σειρά αισθητήρων το Budd-e μπορεί να αναγνωρίσει από ποιον επιβαίνοντα προέρχεται η φωνητική εντολή διαμορφώνοντας αναλόγως το «δικό του» χώρο σε επίπεδο π.χ. έντασης μουσικής ή κλιματισμού.

Ανεξαρτήτως των gadgets που διαθέτει, το Budd-e βασίζεται σε μια νέα «ηλεκτρική» αρχιτεκτονική η οποία αναλαμβάνει να συστήσει το μέλλον της γερμανικής φίρμας ως προς αυτήν την κατεύθυνση με την υπόσχεση μεγάλης αυτονομίας. Αναλυτικότερα, το Budd-e διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες συνδυαστικής ισχύος 317 ίππων οι οποίοι αναλαμβάνουν ο καθένας από έναν άξονα εξασφαλίζοντας στο γερμανικό concept τη δυνατότητα τετρακίνησης. Το σύνολο συμπληρώνουν μπαταρίες ιόντων λιθίου οι οποίες εξασφαλίζουν αυτονομία 533 χλμ. ενώ χάρη στην νέα τους θέση στο πάτωμα του αυτοκινήτου, επιτρέπουν, σύμφωνα με τις συστάσεις, νέες προοπτικές σε ό,τι αφορά το δίπτυχο σχεδίασης-ευρυχωρίας του εσωτερικού.

Μια άλλη καινοτομία του Budd-e και του ηλεκτρικού του σκεπτικού είναι ο κύκλος φόρτισης των μπαταριών ο οποίος διαρκεί 30 λεπτά προσφέροντας την κατά 80% επαναφόρτιση των μπαταριών.

Εκτός από το Budd-e η VW παρουσίασε στο CES το e-Golf Touch το οποίο βασίζεται στην αντίστοιχη έκδοση παραγωγής του μικρομεσαίου μοντέλου, διαθέτοντας ωστόσο ένα βελτιωμένο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης με μεγαλύτερη οθόνη αφής 9,2 ιντσών το οποίο διαθέτει τεχνολογία αναγνώρισης νευμάτων και προσφέρει αυξημένη συνδεσιμότητα και αλληλεπίδραση μεταξύ των έξυπνων συσκευών και του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τις συστάσεις το συγκεκριμένο σύστημα θα περάσει σύντομα στην παραγωγή κάνοντας πρεμιέρα στην ανανεωμένη εκδοχή του Golf.

auto.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024