Οριακή πτώση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Οκτώβριο
Μικρή πτώση κατέγραψε τον Οκτώβριο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ανθεκτική στην επιβράδυνση στην Κίνα και το σκάνδαλο για τις εκπομπές ρύπων στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.
Μικρή πτώση κατέγραψε τον Οκτώβριο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ανθεκτική στην επιβράδυνση στην Κίνα και το σκάνδαλο για τις εκπομπές ρύπων στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, ο δείκτης Ifo, που βασίζεται σε μηνιαία έρευνα με δείγμα περίπου 7.000 επιχειρήσεις, υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 108,2 μονάδες από τις 108,5 του Σεπτεμβρίου.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στις 107,8 μονάδες.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από το σκάνδαλο της Volkswagen, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βολράμπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρίες του κλάδου έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τα σχέδιά τους για την παραγωγή.
«Η γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτου φαίνεται να μην έχει πτοηθεί από το σκάνδαλο της VW» δήλωσε ο Βολράμπε, προσθέτοντας ότι είχαν βελτιωθεί οι προσδοκίες και η αξιολόγηση των σημερινών συνθηκών στον κλάδο.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η γερμανική οικονομία αποδεικνύεται «πολύ ανθεκτική» αν και οι αναδυόμενες αγορές και η αμερικανική οικονομία επηρεάζουν τις εκτιμήσεις για τις εξαγωγές.
Ο δείκτης Ifo ελάχιστα έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής από την εισροή προσφύγων, είπε ο Βολράμπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ούτε ιδιαίτερες επιπτώσεις από την νομισματική πολιτική που ακολουθούν η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Super League: Οι διαιτητές της 2ης αγωνιστικής των play offs
- «Πάμε μια βόλτα;»: Τι θα δούμε στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη στο MEGA
- Classic Rock: Το μεγάλο αφιέρωμα για τους Rolling Stones έρχεται την Κυριακή με το ΒΗΜΑ
- Int.: Έρχεται αυτό το Σάββατο μαζί με τα ΝΕΑ
- ΑΕΚ – Μπανταλόνα: Ώρα υπέρβασης και πρόκρισης για την Ένωση
- Διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό ο Γιώργος Μυλωνάκης – Το συμβάν στο Μέγαρο Μαξίμου
- Πυρ ομαδόν κατά της πρότασης για δόμηση σε περιοχές Natura
- Ο Κάνιε Γουέστ κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου και στη Γαλλία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442