Αλβανία: «Ναι» στη διαμεσολάβηση τρίτου παράγοντα για την υφαλοκρηπίδα
Την προθυμία της χώρας του να προχωρήσει στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα,
με τα μέσα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, χαρακτηρίζοντας «εντελώς ανόητο» το ανεπίλυτο ζήτημα του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Την προθυμία της χώρας του να προχωρήσει στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, με τα μέσα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, χαρακτηρίζοντας «εντελώς ανόητο» το ανεπίλυτο ζήτημα του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι News 24, αν για το θέμα αυτό η Αλβανία θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Έντι Ράμα απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει η ελληνική πλευρά να έχει αρχίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό αδίκημα και καταπάτηση του διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
» Είναι μια σχεδόν πολύ εύθραυστη κατάσταση, αλλά για εμάς είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας της Αλβανίας και θα χρειαστεί συζήτηση για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Από την αρχή ήμασταν πρόθυμοι για μεσολάβηση ανιδιοτελή τρίτου παράγοντα».
Όταν ρωτήθηκε αν η Αθήνα έχει καταθέσει συνολική πρόταση για την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για μια τέτοια πρόταση.
«Ήμασταν πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα που εκκρεμούν από το παρελθόν και έχουμε εκφράσει την ανάγκη να ξεκινήσουμε από το νόμο του εμπόλεμου, που είναι εντελώς ανόητος και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα υπόλοιπα ζητήματα. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με την προηγούμενη κυβέρνηση και πέρυσι επιλύσαμε το θέμα των τοπωνυμίων που ταλαιπωρούσε χιλιάδες Αλβανούς.
» Στη συνέχεια όμως τα πράγματα άλλαξαν στην Αθήνα και αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση να είναι πιο ήρεμη, να επιλύσει το ζωτικής σημασίας πρόβλημά της με τους δανειστές και στη συνέχεια να εξετάσουμε τη δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων λύσεων με ηρεμία» είπε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η FIFA φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στο οφσάιντ
- Βουλή: Εγκρίθηκε η σύσταση διακομματικής επιτροπή για τον αγροτικό τομέα
- Ζωζώ Σαπουντζάκη: Στο νοσοκομείο η ηθοποιός – ποια η κατάσταση της υγείας της
- Σε δύσκολη θέση ο Βαλβέρδε στην Μπιλμπάο μετά την 5άρα από την Μπαρτσελόνα
- Τροχαίο: Νεκρός ο ένας οδηγός που είχε τραυματιστεί σοβαρά στη σύγκρουση φορτηγών στη λεωφόρο Κηφισού
- Στο κόκκινο ο Κηφισός: Μποτιλιάρισμα από Κηφισιά έως Ιερά Οδό – Αγγίζει τα 16 χιλιόμετρα
- ΦΠΑ: Νέο καθεστώς στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές – Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται
- Έγινε ανταλλαγή ο Τρέι Γιανγκ – Αποχώρησε από τους Χοκς μετά από 8 χρόνια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 08.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/bent-hertema-HuhBWIfw4Kg-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442