Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στήριξη από τον ΟΗΕ για το μεταναστευτικό ζητά η Μογκερίνι

Στήριξη από τον ΟΗΕ για το μεταναστευτικό ζητά η Μογκερίνι

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τον ΟΗΕ βοήθεια για την εξάρθρωση των εγκληματικών ομάδων διακινητών προσφύγων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε: «Χρειαζόμαστε τη στήριξη σας για να σώσουμε ζωές».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τον ΟΗΕ βοήθεια για την εξάρθρωση των εγκληματικών ομάδων διακινητών προσφύγων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε: «Χρειαζόμαστε τη στήριξη σας για να σώσουμε ζωές».

Ενημερώνοντας το ΣΑ του ΟΗΕ για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ΕΕ για το μεταναστευτικό, η Φεντερίκα Μογκερίνι είπε ότι προτεραιότητα της ΕΕ είναι να σώσει ζωές και να εμποδίσει και άλλους θανάτους.

Αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΕΕ για το μεταναστευτικό, όπως στην επέκταση των επιχειρήσεων διάσωσης, την αύξηση της χρηματοδότησης για τη διάσωση των μεταναστών τα επόμενα δύο χρόνια, την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών και τις προσπάθειες καταστροφής των πλοίων που αυτοί χρησιμοποιούν.

Η ΕΕ πρέπει να έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την καταστροφή των πλοίων των διακινητών σε λιβυκά χωριά ύδατα πριν διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Από την πλευρά της, η Λιβύη αντιδρά, χαρακτηρίζοντας ως ασαφείς και «πολύ ανησυχητικές» τις ευρωπαϊκές προτάσεις για τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά των διακινητών.

Η Μογκερίνι επανέλαβε ότι «κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης που διασώζεται στη θάλασσα δεν θα σταλεί πίσω χωρίς τη θέλησή του».

Την Τετάρτη η ΕΕ αναμένεται να προτείνει ένα σύστημα ποσόστωσης για την κατανομή των μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο 2015, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια 20πλάσια αύξηση σε σχέση με το 2014.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 60.000 άτομα έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν φέτος τη Μεσόγειο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο