Στα «νησιά της έκλειψης» τα είχαν πει για τις αρκούδες
Μια πολική αρκούδα τραυμάτισε ελαφρά έναν Τσέχο τουρίστα στο νησί Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, στον αρκτικό κύκλο, όπου έχουν συρρεύσει χιλιάδες επισκέπτες προκειμένου να παρακολουθήσουν την έκλειψη του ηλίου. Πάντως, οι Αρχές στα νησιά είχαν προειδοποιήσει...
Μια πολική αρκούδα τραυμάτισε ελαφρά έναν Τσέχο τουρίστα στο νησί Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, στον αρκτικό κύκλο, όπου έχουν συρρεύσει χιλιάδες επισκέπτες προκειμένου να παρακολουθήσουν την αυριανή έκλειψη του ηλίου.
«Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά, στο πρόσωπο και στο χέρι, από την επίθεση της πολικής αρκούδας» δήλωσε η Σίντσελ Σβάρσταντ, η αρχηγός της αστυνομίας του νησιού. Η αρκούδα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε.
{{{ map }}}
Ο τραυματίας, που μετείχε σε μια εξαμελή ομάδα που έκανε κάμπινγκ στην περιοχή, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Λογκγέαρμπγεν, του μεγαλύτερου οικισμού του Σβάλμπαρντ.
Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται άλλος ένας τουρίστας ο οποίος έχει υποστεί κρυοπαγήματα.
Η έκλειψη ηλίου θα είναι μερικώς ορατή αύριο από περιοχές της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Μόνο στα νησιά Σβάλμπαρντ και Φερόες η έκλειψη του ηλίου θα είναι ολική.
Στα Σβάλμπαρντ ζουν περίπου 3.000 πολικές αρκούδες, είναι δηλαδή περισσότερες από τους μόνιμους κατοίκους που δεν ξεπερνούν τις 2.500.
Στην έξοδο του Λογκγέαρμπγεν υπάρχει μια πινακίδα, μοναδική στο είδος της, που εικονίζει μια πολική αρκούδα μέσα σε ένα τριγωνικό, μαύρο πλαίσιο και προειδοποιεί τους τουρίστες για τον κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσουν.
Οι πολικές αρκούδες είναι προστατευόμενο είδος από το 1973 και οι ντόπιοι αποφεύγουν, όσο είναι δυνατόν, να σκοτώνουν όσες πλησιάζουν πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Όσοι πάντως θέλουν να περιηγηθούν στα νησιά θα πρέπει να συνοδεύονται απαραιτήτως από έναν ντόπιο ξεναγό και να είναι οπλισμένοι για την προστασία τους.
Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν καταγραφεί μόνο πέντε θάνατοι από επιθέσεις πολικών αρκούδων στα Σβάλμπαρντ. Η τελευταία σημειώθηκε το 2011 με θύμα έναν 17χρονο Βρετανό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Δίκη Predator: Στις 11 Δεκεμβρίου ορίστηκε η έφεση των Ντίλιαν, Χάμου, Μπίτζιου, Λαβράνου
- Το Artemis II πλησιάζει την πιο κρίσιμη ώρα – Μετεωρική επιστροφή με 40.000 χλμ/ώρα
- NN Hellas: Ισχυρές επιδόσεις το 2025 με επίκεντρο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς όφελος των πελατών και των ανθρώπων της, αλλά και ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας
- Πασχαλινή έξοδος: Καθυστερήσεις σε Αττική Οδό, Κηφισό, Λεωφόρο Αθηνών και Πειραιά
- Προπονητής στην Τσεχία φωτογράφιζε παίκτριες, καταδικάστηκε, όμως συνέχισε να δουλεύει!
- Μόρνος: Τριπλασιάστηκαν τα αποθέματα νερού – Βυθίστηκε ξανά το χωριό Κάλλιο





