Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Χρησμό» Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση αναμένουν οι αγορές

«Χρησμό» Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση αναμένουν οι αγορές

Στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι σήμερα, Πέμπτη στραμμένη η προσοχή των αγορών, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις αναφορές του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το σχέδιο επέκτασης του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας, και ειδικά για το εάν αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνει και την αγορά κρατικού χρέους.

 

Στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι σήμερα, Πέμπτη στραμμένη η προσοχή των αγορών, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις αναφορές του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το σχέδιο επέκτασης του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας, και ειδικά για το εάν αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνει και την αγορά κρατικού χρέους.

Ο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της προηγούμενης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη το Νοέμβριο, είχε δηλώσει πως η Κεντρική Τράπεζα είναι «ομόφωνα» έτοιμη να εφαρμόσει περαιτέρω ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές αν κριθεί απαραίτητο.

Αφενός είχε αφήσει να εννοηθεί πως το ύψος του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων της ΕΚΤ θα είναι περίπου 1 τρισ. ευρώ, αφετέρου είχε αποκαλύψει πως το προσωπικό της Ευρωτράπεζας προετοιμάζει περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που χρειαστεί, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει αν υπάρχει ενδεχόμενο πλήρους ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Σε ανάλυση που εξέδωσε η ελβετική τράπεζα UBS προβλέπεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων το Μάρτιο. Σύμφωνα με την UBS ένα QE στην ευρωζώνη θα οδηγήσει σε αύξηση 10% στα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών εταιρειών το 2015, καθώς θα ενισχυθούν από την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου και την επακόλουθη αύξηση των εξαγωγών και την τόνωση του πληθωρισμού.

Πάντως, και στη σημερινή του τοποθέτηση ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ευρώ.

Σημειώνεται πως μιλώντας προ εβδομάδος στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ο Ντράγκι κάλεσε τα κράτη της Ευρωζώνης να εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους για την υποστήριξη των αδύναμων χωρών – μελών, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που επρόκειτο να υπάρξουν.

Όπως είχε τονίσει, η έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων διεύρυνε τις αποκλίσεις μεταξύ των χωρών – μελών της ευρωζώνης και εάν συνεχιστεί αυτό, μπορεί να φτάσει σε επίπεδα απειλής της απαραίτητης συνοχής της Ένωσης.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο