ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρηση 1,4% των μισθών στο β’ τρίμηνο 2014
Μείωση 1,4% κατέγραψε ο δείκτης μισθών στο δεύτερο τρίμηνο 2014, έναντι μείωσης 7,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 με το 2012. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν καμία προσαρμογή.
Μείωση 1,4% κατέγραψε ο δείκτης μισθών στο δεύτερο τρίμηνο 2014, έναντι μείωσης 7,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 με το 2012. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν καμία προσαρμογή. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή εάν ληφθεί υπόψη η εποχική διόρθωση ο δείκτης μισθών στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δευτέρου τριμήνου 2013, παρουσιάζει μείωση 1% έναντι μείωσης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.
Στην Ελλάδα, οι μισθοί (χωρίς εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών) διολισθαίνουν τα τέσσερα τελευταία χρόνια (κατά 5,05% σε μέσα επίπεδα το 2011, κατά 7,4% το 2012, κατά 6,55% το 2013 και κατά 1,35% το πρώτο εξάμηνο εφέτος).
Παράλληλα, με διόρθωση στις εργάσιμες ημέρες και χωρίς εποχική διόρθωση, οι μισθοί στην Ελλάδα ακολουθούν τελείως αντίθετη πορεία από τα τεκταινόμενα στην Ε.Ε. των «28». Το δεύτερο τρίμηνο 2013 μειώθηκαν στη χώρα μας 7,5% και αυξήθηκαν 1,2% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., το τρίτο τρίμηνο 2013 μειώθηκαν 2,2% στην Ελλάδα και αυξήθηκαν 1% στην Ε.Ε., το τέταρτο τρίμηνο 2013 μειώθηκαν 2,9% στην Ελλάδα και αυξήθηκαν 1,4% στην Ε.Ε., το πρώτο τρίμηνο 2014 μειώθηκαν 3,6% στην Ελλάδα και αυξήθηκαν 1,4% στην Ε.Ε., ενώ το δεύτερο τρίμηνο εφέτος μειώθηκαν 1,2% στη χώρα μας και αυξήθηκαν 1,2% στους «28».
Εξάλλου στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, οι μισθοί μειώθηκαν τόσο το πρώτο τρίμηνο όσο και το δεύτερο τρίμηνο εφέτος (-5,7% το πρώτο τρίμηνο και -4,5% το δεύτερο τρίμηνο στην Κύπρο, -3,6% και -1,2% στην Ελλάδα και -0,4% και -0,1% στην Ιταλία).
Στα άλλα κράτη, τα οποία είναι σε πρόγραμμα, οι μισθοί αυξήθηκαν 0,6% το πρώτο τρίμηνο και 1,2% το δεύτερο τρίμηνο εφέτος στην Ισπανία, μειώθηκαν 1,8% το πρώτο τρίμηνο και αυξήθηκαν 2,6% το δεύτερο τρίμηνο στην Πορτογαλία, ενώ σημείωσαν μηδενική μεταβολή το πρώτο τρίμηνο και μειώθηκαν 0,6% το δεύτερο τρίμηνο στην Ιρλανδία.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών καταγράφηκαν στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Σλοβακία, στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία. Στη Γερμανία, οι μισθοί αυξήθηκαν 1,3% το πρώτο τρίμηνο και 1,6% το δεύτερο τρίμηνο εφέτος.
Σκοπός του δείκτη Μισθών είναι η μέτρηση του ωρομισθίου και για τον υπολογισμό του χρησιμοποιούνται οι ακαθάριστες αμοιβές προς τις ώρες εργασίας.
Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια, (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφή bonus που δεν καταβάλλεται τακτικά), καθώς και τις αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (π.χ. ημέρες άδειας, αργίας, κύησης, λοχείας, ασθένειας, αποζημιώσεις απόλυσης, κλπ.).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κακοκαιρία Byron: Συναγερμός στη Λάρισα – Πλημμύρισαν τα πρώτα σπίτια από την υπερχείλιση του Ενιπέα
- Ποιοτική απασχόληση: Για την εργασιακή Ιθάκη… είναι μακρύς ο δρόμος
- Γιατί και πώς να παίξετε με τον σκύλο σας
- Πιο αγγλικό δεν έχει – Θα γράψουν οι Oasis το κομμάτι για την επόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ;
- ΗΠΑ: Υπό κράτηση 30χρονος που φέρεται να είχε τοποθετήσει βόμβες την παραμονή της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021
- Κακοκαιρία Byron: Θυελλώδεις άνεμοι σφυροκοπούν τη Ρόδο – Έπεσαν δέντρα, έσπασαν κάβοι πλοίου
- Τέλος από τη Μύκονο Betsson ο Έβανς – Ποιος είναι ο λόγος που αποχωρεί…
- Αγρότες: Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την χώρα – «Δεν θα φύγουμε από τα μπλόκα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442