Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εισήχθη προς συζήτηση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η υπερψήφιση του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου. Η σύντμηση της διαδικασίας επεξεργασίας του νομοσχεδίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης. Υψηλοί τόνοι και κατά την τοποθέτηση των εισηγητών των κομμάτων. 

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εισήχθη προς συζήτηση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η υπερψήφιση του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου. Η σύντμηση της διαδικασίας επεξεργασίας του νομοσχεδίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.

«Δικτατορία της τρόικας, με κυβέρνηση ανδρεικέλων» κατήγγειλε, στην επί της διαδικασίας συζήτηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα του συστήματος, όπως και των ορίων της αστικής δημοκρατίας».

«Ναι» στη σύντμηση, αλλά με ανοικτά αυτιά, γιατί όλα αυτά τα μέτρα ήρθαν χωρίς διαβούλευση, είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Α.Ξυροτήρη.

«Μας είναι αδιάφορη η διαδικασία, αφού έτσι κι αλλιώς αυτά τα μέτρα θα τα ψηφίσετε» ανέφερε, από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Κατά της κυβερνητικής πρότασης τάχθηκε και ο Νότης Μαριάς των ΑΝ.ΕΛΛ.

«Δεν ακολουθούμε διαδικασίες κατεπείγοντος, όπου όλα συζητούνται σε ένα άρθρο. Απλώς η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου έρχεται πιο κοντά» παρενέβη ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ψηφοφορία επί της διαδικασίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση για συντετμημένες διαδικασίες επεξεργασίας του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκε.

Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Αντιμέτωποι με την κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και μερίδας της συμπολίτευσης βρέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ.κ. Στουρνάρας και Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμφισβήτησε κατ’ αρχήν το «success story» που επικαλείται η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή έχει πέσει στην Ελλάδα.

«Έχετε διαλύσει τις φορολογικές υπηρεσίες και ακόμα περιμένουμε ένα νομοσχέδιο αναδιοργάνωσής τους. Στο ζήτημα του κατώτερου μισθού πηγαίνετε πιο πίσω και από τις πλέον νεοφιλελεύθερες χώρες, αναθέτοντας τον καθορισμό του σε πέντε εκπροσώπους υπουργείων» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Όσο για την υπόθεση της διοικητικής μεταρρύθμισης, «δεν υπάρχει εδώ καμία αξιολόγηση, αλλά το ζητούμενο είναι το πώς θα διώξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ανθρώπους. Είστε οι τελευταίοι οπαδοί του θατσερικού δόγματος ότι ‘δεν υπάρχει κοινωνία’ και δεν καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η δημοτική αστυνομία για την προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της γειτονιάς» σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι όλα μαύρα στην ελληνική οικονομία κ. Τσακαλώτο» απάντησε αργότερα ο υπουργός Οικονομικών. «Στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, έλαβε μέρος πολύς κόσμος. Ο κόσμος έχει αρχίσει έστω και δειλά να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Έχουμε στοιχεία σταθεροποίησης ορισμένων δεικτών…» τόνισε.

«Αν το ελληνικό κράτος είχε προχωρήσει εγκαίρως σε αναδιάρθρωση, επανίδρυση και όσα άλλα εξαγγέλθηκαν κατά καιρούς, δεν θα φτάναμε στο σημείο να έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους και συντάξεις πείνας» παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η χώρα δεν χρεοκόπησε λόγω των τραπεζών της, αλλά επειδή δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα σπάταλο πελατειακό κράτος που συγκροτήθηκε έτσι από τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο καθαυτό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχθηκε πως περιλαμβάνει όντως «οριζόντια μέτρα», λόγω της πρότερης αβελτηρίας στην κατάρτιση των οργανογραμμάτων του Δημοσίου και στην έξωση 12.500 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

«Παρουσιάσαμε υπό την πίεση του χρόνου ένα σχέδιο που όντως έχει οριζόντια χαρακτηριστικά, ακριβώς γιατί η δουλειά που έπρεπε να γίνει δεν είχε γίνει, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε τους πλεονάζοντες υπαλλήλους εκεί που υπήρχε έλλειμμα. Για να μην πάμε σε άλλες οριζόντιες ρυθμίσεις, η διαδικασία κατάρτισης των οργανογραμμάτων θέσεων, θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι αναγκαστικές απομακρύνσεις υπαλλήλων, δεν γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά για λόγους ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού του Δημοσίου, αρχής γενομένης με εκείνους που προσλήφθηκαν παράνομα, ή παλαιότερα, εκτός ΑΣΕΠ.

Δεν μπορούμε να μην πάρουμε δημοσιονομικά μέτρα και ταυτόχρονα να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα, παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Δηλώνοντας την κατ’ αρχήν συμφωνία του με την διοικητική αναδιάρθρωση του Δημοσίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως η κυβέρνηση οφείλει να πείσει τους πολίτες πως η μεταρρύθμιση δεν γίνεται για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά για το δικό τους όφελος – και αυτό θα συμβεί μόνον όταν δουν να διευκολύνεται η ζωή τους.

Δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά να το παλέψουμε και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο με αξιολόγηση δομών και προσώπων μέσω ΑΣΕΠ. Δεν είναι μόνον ο κος Μανιτάκης που έχει την ευθύνη, αλλά και άλλοι υπουργοί που δεν έφεραν τα πλάνα τους, υποστήριξε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξε και η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), η οποία δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, επιμένοντας στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των ελευθέρων επαγγελματιών με εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ και στην έκπτωση των δαπανών ενοικίου πρώτης κατοικίας.

Η κ. Ξυροτήρη σημείωσε επίσης πως «στην πράξη πλέον κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κεκτημένα των πολιτών, καθώς όλα τα μέτρα θεωρούνται προαπαιτούμενα απ’ την τρόικα. Υπήρξε μία αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους και να αποφύγει μέτρα που δεν ήσαν προαπαιτούμενα».

Οι δύο υπουργοί τόνισαν πως ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, δεν προβλέπει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, είναι απλούστερος έχοντας τις μισές διατάξεις από τον προηγούμενο και κινείται έτσι, πολύ εγγύτερα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως «για πρώτη φορά υπάρχει σαφέστατος προσδιορισμός της πραγματικής διοίκησης της επιχείρησης -κάτι που συνιστά εργαλείο για την φορολόγηση των off shore εταιρειών. Επίσης, υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές επιχειρήσεις (cfc legislation) -μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε πράξη όσα λέμε κατά καιρούς και ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του για το τι θα ψηφίσει.»

Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Νότης Μαριάς παρατήρησε πως το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από το Σχέδιο Αθηνά στα Πανεπιστήμια, τις ρυθμίσεις για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το παρόν νομοσχέδιο, δεν υπερβαίνει τα 280 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι αποζημιώσεις στην ΕΡΤ θα ανέλθουν σε 130 εκ ευρώ και τα έξοδα εκταμίευσης δανείου στον EFSF ανέρχονται μέχρι το 2016 σε 370 εκ. ευρώ.

Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια περαιτέρω διαπραγμάτευση, εφόσον ο EFSF δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν θα έπρεπε να έχει τέτοιες υπέρογκες προμήθειες;» αναρωτήθηκε ο κος Μαριάς.

Τις 18 προεκλογικές δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά υπενθύμισε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) συμπεραίνοντας πως ο πρωθυπουργός είπε ψέματα ως επί το πλείστον προεκλογικά στον ελληνικό λαό.

Σήμερα η κυβέρνηση «δεν λέει ούτε λέξη για τα λάθη του ΔΝΤ -όλα αυτά για να πάρουμε την πολυπόθητη δόση για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ απ’ την προηγούμενη δόση τα περισσότερα πήγαν στους δανειστές και έμειναν για μας κάτι ψίχουλα».

Ο ισχυρισμός του κου Μητσοτάκη για τη χρεοκοπία της χώρας είναι αντιεπιστημονικός, παρατήρησε ο Ν.Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιταλία. Βασική αιτία είναι η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και όχι απλώς ένα σπάταλο κράτος -και οι απολύσεις αποτελούν προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ποιοι καλούνται σε ακρόαση

Στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων συμφωνήθηκε να κληθούν την Παρασκευή εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ (μαζί με εκπροσώπους των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία και των σχολικών φυλάκων), της ΚΕΔΕ, της ΟΛΜΕ και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΕ).

Επίσης θα κληθούν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ (επικουρούμενης από τα προεδρεία της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της ΟΛΜΕ), της ΠΟΕ-ΔΟΥ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του ΕΒΕΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο