Η ομάδα χοροθεάτρου Δαγίπολη με εμπνευστή-δημιουργό το Γιώργο Χρηστάκη, που απαρτίζεται από άτομα με κινητικό πρόβλημα, ενώνει τις δυνάμεις της με τον Ψαραντώνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τη Χρύσα Παπά στο ρόλο της αφηγήτριας για την παράσταση «HUMAterra» οποία αναφέρεται στην αιώνια σχέση του ανθρώπου με το χώμα και τη γη. Στις 10 και 11 Απριλίου στο Μ.Μ.Α.
Η ομάδα χοροθεάτρου Δαγίπολη με εμπνευστή-δημιουργό το Γιώργο Χρηστάκη, που απαρτίζεται από άτομα με κινητικό πρόβλημα, ενώνει τις δυνάμεις της με τον Ψαραντώνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τη Χρύσα Παπά στο ρόλο της αφηγήτριας για την παράσταση «HUMAterra». Στις 10 και 11 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

HUman (Άνθρωπος), MAterial (υλικό), terra (γη). Η παράσταση «HUMAterra» αναφέρεται στην αιώνια σχέση του ανθρώπου με το χώμα και τη γη, αλλά και με τα υλικά ως πρώτη ύλη ή τεχνολογικά επεξεργασμένα, τα οποία γίνονται ακόμα και προέκταση του ανθρώπινου σώματος• στις συναντήσεις κόσμων διαφορετικών, κόσμων κρυμμένων.

Λίγα λόγια για την παράσταση:
Η σκηνή είναι άδεια. Μια ανθρώπινη μορφή εμφανίζεται, ένας άνδρας με μηχανήματα στα πόδια. Η σκηνή γεμίζει με χορευτές, κάποιοι με αναπηρία, κάποιοι χωρίς. Τα σώματα περιφέρονται, συγκρούονται, φλερτάρουν, επικοινωνούν μεταξύ τους, σε μια συνεχή ανατροπή της σωματικής ικανότητας και της σωματικής αναπηρίας. Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία.
Πρόκειται για ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που καλεί το θεατή να βγει από την βολική θέση του απλού παρατηρητή και να συγκρουσθεί με τα στερεότυπα και τους δαίμονές του.

Μετά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα ακολουθήσουν προγραμματισμένες παραστάσεις:
– Αθήνα, Θέατρο ΚΑΠΠΑ την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Απριλίου
– Μιλάνο, Θέατρο Piccolo την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Απριλίου
– Ρώμη, Θέατρο Elsa Morante τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Απριλίου
– Κωνσταντινούπολη, μέσα Μαΐου.

Συντελεστές
Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης – Ρενάτο Τζανέλλα
Βοηθός χορογράφων: Στέλλα Φωτιάδη
Πρωτότυπη μουσική: Ανδριάνα Μπάμπαλη
Σύνθεση: Κώστας Λειβαδάς
Κοστούμια: Κατερίνα Σαβράνη, Εύα Ζαμπετάκη
Φώτα: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσικοί:
Λύρα: Ψαραντώνης
Πιάνο: Κώστας Λειβαδάς
Γκάιντα: Γιώργος Μακρής
Λαούτο: Ανδρέας Αρβανίτης
Κρουστά: Νίκη Ξυλούρη
Νταούλι: Γιώργος Τζανέτος

Το ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΔΑΓΙΠΟΛΗ, είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με κινητικό πρόβλημα. Δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα με τον Γιώργο Χρηστάκη, εμπνευστή και δημιουργό αυτής της πρωτοβουλίας, ο οποίος είναι ο ίδιος άτομο με κινητική αναπηρία. Στην ομάδα συμμετέχουν και άλλοι χορευτές, χορεύτριες και μουσικοί καθώς και άλλοι επαγγελματίες χωρίς κάποια αναπηρία. Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης φαντασίας, της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και μορφοποιούνται σ’ ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, στάθηκε το έναυσμα για την σύσταση αυτού του χορευτικού σχήματος. Μάλιστα η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έχει μεγάλη εμπειρία στις ομαδικές καλλιτεχνικές δράσεις, με εμπειρίες σε πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΔΑΓΙΠΟΛΗ αποτελεί μια ομάδα με 10 χρόνια πορείας και περισσότερες από 100 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, και πολλές συνεργασίες με σημαντικά ονόματα από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Σύνδεσμοι:
http://biohuma.org/
http://www.facebook.com/groups/173458126115921/?ref=ts&fref=ts

Το project «BIOMECHANICS» χρηματοδοτήθηκε με ένα ποσοστό από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Πολιτισμού.