Κανένα αποτέλεσμα δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής οι προσπάθειες ανίχνευσης ραδιοϊσοτόπων που ενδέχεται να διέρρευσαν από τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας. Οι ειδικοί βιάζονται να εντοπίσουν τα ίχνη πριν εξαφανιστούν, σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν το είδος της πυρηνικής συσκευής που ανησύχησε όλο τον κόσμο.

Η δοκιμή έγινε αντιληπτή στις 12 Φεβρουαρίου από τη σεισμική δόνηση που προκάλεσε, μεγέθους 5,1 βαθμών σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS. Νορβηγοί ερευνητές που εργάζονται στον Οργανισμό για την Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) εκτίμησαν την ισχύ της υπόγειας έκρηξης στους περίπου 10 κιλοτόνους TNT.

Συγκριτικά, η πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα είχε ισχύ 16 kt, ενώ οι εκτιμήσεις για τις προηγούμενες δοκιμές της Πιονγιάνγκ κυμαίνονται από λιγότερο από έναν κιλοτόνο μέχρι 20 tn.

Το CTBTO ελπίζει ότι το παγκόσμιο δίκτυο σταθμών μέτρησης ραδιοϊσοτόπων θα ανιχνεύσει ραδιενεργά ισότοπα του αέριου ξένου, τα οποία συχνά απελευθερώνονται σε πυρηνικές εκρήξεις.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, πάντως, η Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας της Νοτίου Κορέας δεν είχε καταφέρει να ανιχνεύσει ξένο στα οκτώ δείγματα που είχε συλλέξει από την ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο 122 αυτόματων σταθμών.

Διαβάστε επίσης:
Ομόθυμη καταδίκη της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής, συνεδριάζει το ΣΑ

«Ενημερωμένες οι ΗΠΑ» για την πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας

Η αναλογία των διαφόρων ισοτόπων ξένου θα μπορούσε να αποκαλύψει κατ΄αρχάς αν η πυρηνική συσκευή βασιζόταν στο πλουτώνιο, όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες δοκιμές της Β.Κορέας, ή αν πλέον χρησιμοποιείται ουράνιο. Τα αποθέματα πλουτωνίου της χώρας είναι πολύ περιορισμένα, και η Πιονγιάνγκ φέρεται να υλοποιεί πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, ενός πιο άφθονου στοιχείου.

Ακόμα, οι αναλογίες των ισοτόπων θα μπορούσαν να αποκαλύψουν αν το όπλο περιείχε και βαρέα ισότοπα υδρογόνου, τα οποία υφίστανται σύντηξη και αυξάνουν την ισχύ του όπλου -μια τεχνική που ονομάζεται θερμοπυρηνική ενίσχυση.

Ίχνη ξένου είχαν ανιχνευτεί μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας το 2006, όχι όμως και στη δεύτερη το 2009.

Δεδομένου ότι το ξένο είναι ένα βαρύ, αδρανές αέριο που απορροφάται από τα πετρώματα, οι Βορειοκορεάτες είναι πιθανό να το χρησιμοποίησαν προκειμένου να σφραγίσουν το φρεάτιο της πυρηνικής δοκιμής και να εμποδίσουν τις διαρροές ραδιενεργών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, τα ίχνη ραδιενεργού ξένου που τυχόν απελευθερώθηκαν στην υπόγεια έκρηξη θα πρέπει να βρεθούν άμεσα, καθώς ο χρόνος ημιζωής τους δεν ξεπερνά τις λίγες ημέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ