Υπέρ της άμεσης εκλογής των οργάνων και του προέδρου της ΕΕ ο Σόιμπλε
Την προτίμησή του στην άμεση εκλογή των ευρωπαϊκών διοικητικών οργάνων και του προέδρου της ΕΕ από τους πολίτες, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να προσθέσει ότι, αν είναι δυνατόν, οι εκλεγμένοι πρέπει να μιλούν καλά αγγλικά.
Την προτίμησή του στην άμεση εκλογή των ευρωπαϊκών διοικητικών οργάνων και του προέδρου της ΕΕ από τους πολίτες, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να προσθέσει ότι, αν είναι δυνατόν, οι εκλεγμένοι πρέπει να μιλούν καλά αγγλικά.
Σε συνέντευξή του στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο Σόιμπλε δήλωσε πως θα επιθυμούσε «να είχαμε μία ημέρα ευρωπαϊκή κυβέρνηση εκλεγμένη από το Κοινοβούλιο, όπως η Μπούντεσταγκ εκλέγει τον Γερμανό καγκελάριο ή έναν Ευρωπαίο πρόεδρο που να εκλέγεται από τον λαό, όπως στη Γαλλία ή την Αμερική».
Στην αντίρρηση του δημοσιογράφου πως οι πολίτες της Ευρώπης μόλις και μετά βίας θα μπορούσαν στο σύνολό τους να καταλάβουν τον εκλεγμένο τους πρόεδρο όταν μιλά, ο υπουργός απάντησε: «μπορούμε να γίνουμε κάλλιστα κατανοητοί ακόμη κι εάν δε μιλούμε τέλεια ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Η πλειονότητα των νέων στην Ευρώπη καταλαβαίνουν τα αγγλικά. Και στις περισσότερες από τις διεθνείς επιχειρήσεις ομιλείται αποκλειστικά η αγγλική. Λοιπόν, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Ο Σόιμπλε έσπευσε να διευκρινίσει πως ο ίδιος «τον περισσότερο χρόνο συνεννοείται με τους άλλους υπουργούς της ΕΕ στα αγγλικά».
«Και για να είμαι ειλικρινής, λυπούμαι πραγματικά για όσους καλούνται να υποστούν τα αγγλικά μου. Όμως τα -έστω και κακα- αγγλικά αποτελούν μία από τις περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες του κόσμου», πρόσθεσε.
Ο Σόιμπλε πρόσθεσε και ένα ανέκδοτο από την εμπειρία του στα ευρωπαϊκά όργανα: «όταν ο Νικολά Σαρκοζί κι εγώ ήμασταν ακόμη υπουργοί Εσωτερικών, του είχα προτείνει να καταργήσουμε τους διερμηνείς στις συνεδριάσεις του συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες. Όμως ο ίδιος ανησυχούσε μήπως με αυτόν τον τόπο επωφελούνταν οι Άγγλοι. Εγώ του απάντησα πως αυτό θα απέβαινε ακόμη πιο ενοχλητικό για αυτούς, διότι έτσι εμείς θα τους καταστρέφαμε τη γλώσσα!».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Specula Mundi: Ο Maison Valentino στο Παρίσι μας θύμισε γιατί η μόδα είναι ο καθρέφτης της επιθυμίας στον σύγχρονο κόσμο
- Ηράκλειο: Εκατοντάδες φάκελοι σε αναμονή στα υποστελεχωμένα γραφεία Πυρασφάλειας της Π.Υ. – Τι λένε οι ειδικοί
- ΗΠΑ: Έπνιξαν στα δακρυγόνα διαδήλωση στο Τέξας ενάντια στην απέλαση 5χρονου από την ICE
- Αταμάν: «Συλλυπητήρια στην οικογένεια του ΠΑΟΚ – Αυτό είναι το κλειδί κόντρα στη Βιλερμπάν»
- Αλέξ Πρέτι: Τρομοκράτη με το στανιό, προσπαθεί να τον βγάλει ο Τραμπ – Το βίντεο που ανάρτησε
- Έχω παιδιά: Η οικογένεια Πολίτη είναι και πάλι εδώ
- Ο Ρουσόπουλος πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 16ου συνεδρίου της ΝΔ που θα διεξαχθεί 15-17 Μαΐου
- Ο Μπαρτζώκας εμφανίστηκε σε βιντεοκλήση στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» και έγινε viral (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 29.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)





























![Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία: Επιστρέφουν δύο από τους τρεις τραυματίες – Τι είπε η ελληνίδα πρέσβειρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ekav-roumania-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442