Στις κάλπες επέστρεψαν οι Ιταλοί για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών
Οι εκλογείς σε 120 πόλεις της Ιταλίας επέστρεψαν την Κυριακή στις κάλπες για το δεύτερο γύρω των δημοτικών εκλογών. Στον πρώτο γύρο καταγράφηκε σαφής δυσαρέσκεια για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, μέσω της καταψήφισης των υποψηφίων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, και η έκπληξη ήλθε από το κίνημα του Πέντε Αστέρων του «αντισυστημικού» Μπέπε Γκρίλο. Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Οι εκλογείς σε 120 πόλεις της Ιταλίας επέστρεψαν την Κυριακή στις κάλπες για το δεύτερο γύρω των δημοτικών εκλογών. Στον πρώτο γύρο καταγράφηκε σαφής δυσαρέσκεια για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, μέσω της καταψήφισης των υποψηφίων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, και η έκπληξη ήλθε από το κίνημα του Πέντε Αστέρων του «αντισυστημικού» Μπέπε Γκρίλο. Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν ανωνύμως στο Reuters την πρόβλεψη ότι αν η τάση επιβεβαιωθεί και στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, τότε μη δημοφιλείς πλην αναγκαίες κατά την κυβέρνηση Μόντι μεταρρυθμίσεις, «τίθενται εν αμφιβόλω».
Η ψηφοφορία για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών -την πρώτη αναμέτρηση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση Μόντι- θα συνεχιστεί τη Δευτέρα έως τις 15.00 (τοπική ώρα).
Ο πρώτος γύρος πριν τρεις εβδομάδες αφορούσε περίπου 900 πόλεις (η συμμετοχή ανήλθε στο 67%). Την Κυριακή, η ψηφοφορία επαναλήφθηκε σε όσες πόλεις κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50,01% των ψήφων. Στη βόρεια Ιταλία, την προσέλευση στις κάλπες περιόριζε μέχρι τις απογευματινές ώρες η ανησυχία από την ισχυρή σεισμική δόνηση.
Στην Πάρμα, ο υποψήφιος του Κινήματος «Πέντε Αστέρια» Φεντέρικο Πιτσαρότι, νεοεισελθών στην πολιτική ζωή, αντιμετωπίζει έναν βετεράνο πολιτικό της κεντροαριστεράς, τον Βιτσέντσο Μπερνατσόλι.
«Πρόκριμα» αποτελεί, όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γένοβα και στο Παλέρμο. Το Reuters επισημαίνει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι το τρίτο στη σειρά που η ιταλική οικονομία είναι υφεσιακή, με αποτέλεσμα έναν πρωτοφανώς αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο τέλος του τριμήνου, συγκριτικά με τα 10 αμέσως προηγούμενα τρίμηνα.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ιταλών «ανησυχούν πολύ» γι’ αυτή την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, μη προβλέποντας μάλιστα κάποια βελτίωση το ερχόμενο δωδεκάμηνο, προσθέτει το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο δημοσκόπηση της ISP0-Intesa Sanpaolo.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Η Μοσάντ γνώριζε ακόμα και τη θέση του Χαμενεΐ στο σημείο της δολοφονίας του
- MEGA και το MEGA News πρώτοι στα γεγονότα
- Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων στην Ήπειρο
- Παρελθόν από τον ΠΑΟΚ ο Γιούρι Ζντοβτς, φημολογία για Τρινκιέρι
- Καύσιμα: Φόβοι για «ράλι» τιμών – Ανήσυχοι οι καταναλωτές
- Μέση Ανατολή: Ποιες χώρες διακόπτουν διυλιστήρια και παραγωγή LNG λόγω του πολέμου
- «Η θητεία μου στη Vogue ήταν γεμάτη φωνές» – Όταν η συγγραφέας του «Ο διάβολος φοράει Prada» ήταν βοηθός της Άννα Γουίντουρ
- Euroleague: «Αναβάλλονται οι αγώνες Μακάμπι – Χάποελ και Παρτιζάν – Ντουμπάι BC»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/brennan-wolf-5ZTesI4UxpY-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442