Πορτογαλική διάσωση μέχρι τον Απρίλιο προβλέπουν παράγοντες της ΕΕ
Αυξάνονται οι ανησυχίες στα μέλη της Ευρωζώνης για τη δυνατότητα της Πορτογαλίας να χρηματοδοτείται μέσω των αγορών, και παράγοντες της ΕΕ φέρονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να πιστεύουν ότι η Λισαβόνα θα αναγκαστεί να ζητήσει «διάσωση» μέχρι τον Απρίλιο. «Η Πορτογαλία πνίγεται, και δεν θα μπορέσει να αντέξει μετά το τέλος του Μαρτίου» ανέφεραν ανώνυμες διπλωματικές πηγές από την Ευρωζώνη.
Αυξάνονται οι ανησυχίες στα μέλη της Ευρωζώνης για τη δυνατότητα της Πορτογαλίας να χρηματοδοτείται μέσω των αγορών, και παράγοντες της ΕΕ φέρονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να πιστεύουν ότι η Λισαβόνα θα αναγκαστεί να ζητήσει «διάσωση» μέχρι τον Απρίλιο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές στην Ευρωζώνη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν «ότι η Πορτογαλία πνίγεται, και δεν θα μπορέσει να κρατηθεί πέραν του τέλους του Μαρτίου».
Οι Βρυξέλλες έχουν έτοιμο ένα σχέδιο διάσωσης στη Λισαβόνα, στα πρότυπα του ελληνικού και του ιρλανδικού πακέτου, αλλά εναπόκειται στην ίδια τη χώρα να ζητήση την ενεργοποίησή του.
Η πορτογαλική κυβέρνηση μέχρι στιγμής αντιστέκεται σθεναρά στην πίεση των αγορών τους τελευταίους μήνες.
Ήδη από την ελληνική προσφυγή, η χώρα θεωρείτο η επόμενη υποψήφια για διάσωση από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενω ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δεν έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει πως η χώρα θα μείνει μακριά από το μηχανισμό στήριξης όσο μπορεί να έχι πρόσβαση στις αγορές.
Μόλις την Τετάρτη, η Λισαβόνα προχώρησε σε «αντίστροφη δημοπρασία», με την οποία επαναγόρασε ομόλογά της αξίας 215 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο (επί συνόλου 9,5 δισ. ευρώ), με στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι εξυπηρετεί ομαλά το χρέος της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λέσβος: Στη ΜΕΘ με μικροβιακή μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται 30χρονη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
- Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 300 drones και πυραύλους προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Οργή και προβληματισμός στη ΝΔ για τον Μακάριο Λαζαρίδη – Αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις Μητσοτάκη
- Το καλύτερο για τον σκύλο μας είναι να είμαστε συνεχώς «αγκαζέ» – Σωστά;
- Η Ευρώπη υψώνει «τείχος» στον χάλυβα
- Εκλογές στο Περού: Καταγγελίες για νοθεία ανεβάζουν την ένταση
- Κεφαλονιά: Συγκλονίζει ο πατέρας της 19χρονης – «Έχασα τον άγγελό μου – Το παιδί μου το παγίδευσαν»
- Ζωζώ Σαπουντζάκη: Είναι κατάκοιτη και δεν γνωρίζει για τον θάνατο του συντρόφου της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442