Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ τα 50 δισ. και ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις των μελών της τρόικας, την περασμένη Παρασκευή. Στο στόχαστρο της ΝΔ έχουν μπει τόσο οι δηλώσεις περί εκποίησης περιουσίας του Δημοσίου όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η κυβέρνηση αποκρούει την κριτική και για τα δύο θέματα.

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις των μελών της τρόικας, την περασμένη Παρασκευή. Στο στόχαστρο της ΝΔ έχουν μπει τόσο οι δηλώσεις περί εκποίησης περιουσίας του Δημοσίου όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η κυβέρνηση αποκρούει την κριτική και για τα δύο ζητήματα. Για τον υπουργό Οικονομικών απαντά ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα επίπληξης ή απομάκρυνσης, ενώ για το θέμα των 50 δισ. ευρώ τονίζει ότι αφενός δεν είναι δεσμευτικός, αφετέρου το ποσό θα προκύψει αποκλειστικά και μόνο από αξιοποίηση και αποκρατικοποίηση, αλλά όχι από εκποίηση.

Όμως, ο υπουργός Οικονομικών δέχεται πυρά και από μέλη της κυβέρνησης, που σπεύδουν να τού «χρεώσουν» λανθασμένους χειρισμούς, επιλεκτική ενημέρωση και απροθυμία διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Για το λόγο αυτό, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του κόμματος επιθυμούν να προσέλθει ο κ. Παπακωνσταντίνου είτε στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα, είτε στα αντίστοιχα κομματικά, είτε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και να ενημερώσει για το περιεχόμενο των συζητήσεων του με την τρόικα.

Ενδεικτικά, μιλώντας στο ΣΚΑΙ η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την ανάγκη συντεταγμένης και τεκμηριωμένης συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

«Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Θα γίνει η συζήτηση είμαι σίγουρη» σημείωσε.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης τόνισε: «Δεν είμαστε μεσίτες και ποτέ δεν είπαμε για πώληση, αλλά για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και παρατήρησε ότι «η συζήτηση για τα 50 δισ. δε θα πρέπει να επικεντρώνεται σε μία μαντική ικανότητα, αλλά στην προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλλουμε ως χώρα».

«Το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας είναι δικό μας θέμα, από εμάς εξαρτάται τι θέλουμε να κάνουμε. Τα 50 δισ. είναι πολύ φιλόδοξο, αλλά ταυτόχρονα και προκλητικό, γιατί είναι πολύ γενικό και συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση», σημείωσε ο κ. Παμπούκης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Mega, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τα μέλη της τρόικας δεν θα ξαναδώσουν συνέντευξη Τύπου.

Όπως αναφέρει το Βήμα Online, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως την ίδια στιγμή επισημαίνεται από συνομιλητές του κ. Παπανδρέου ότι κανείς δεν έχει αυτή τη στιγμή τη νομιμοποίηση να ισχυριστεί ότι «δεν ήξερε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε».

Και πέραν όλων αυτών, η ουσία κατά την κυβέρνηση είναι ότι έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί ένα πρώτο συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων όχι μόνον για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό έως το 2015, το οποίο θα αποτελέσει το επόμενο καυτό πεδίο συζητήσεων με την τρόικα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, σύμφωνα και με δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά πέρυσι τον Ιούλιο, συμφωνεί με τον στόχο είσπραξης 50 δισ. ευρώ, αλλά διαφωνεί με τη μέθοδο που προτείνει η κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για τη δημιουργία εταιρείας, στην οποία θα ενταχθούν τα προς αξιοποίηση ακίνητα και στη συνέχεια η εταιρεία αυτή είτε θα μετοχοποιηθεί είτε θα χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά της στοιχεία ως εγγύηση για να δανειστεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Αντ.Σαμαράς είχε τονίσει τον περασμένο Ιούλιο ότι ένα σύνολο 50 δισ. ευρώ μπορεί να βρεθεί τα επόμενα δύο χρόνια από την εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και από την προώθηση ενός τολμηρού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Τα δύο κόμματα μπορεί να συμφωνούν ότι ο στόχος της άντλησης 50 δισ. ευρώ είναι ρεαλιστικός, αλλά η ΝΔ θέτει βέτο στο ενδεχόμενο να χάσει το Δημόσιο την κυριότητα των ακινήτων. Αντί για τη δημιουργία μιας εταιρείας, προτείνει τη διαπραγμάτευση ανά ακίνητο μέσω διεθνών διαγωνισμών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο