
Πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά αποκτούν οι Έλληνες καταναλωτές
Στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα αναλάβει την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ για την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας, που είναι ευρύτερα γνωστή ως «Φερεγγυότητα II», οι Έλληνες καταναλωτές θα μπορούν να απευθυνθούν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ασφαλιστική εταιρεία που παρέχει την κάλυψη που ταιριάζει στις ανάγκες τους.
Στην σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα αναλάβει την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ για την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας οι Έλληνες καταναλωτές θα μπορούν να απευθυνθούν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ασφαλιστική εταιρεία που παρέχει την κάλυψη που ταιριάζει στις ανάγκες τους.
Η Οδηγία 2009/138/ΕΚ ευρύτερα γνωστή ως «Φερεγγυότητα II» διευκολύνει την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης , καταργώντας τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των δικαίων των κρατών μελών όσον αφορά τους κανόνες στους οποίους υπόκεινται οι ασφαλιστικές και οι αντασφαλιστικές επιχειρήσεις.
Η «Φερεγγυότητα II» θεσπίζει τους όρους και τη διαδικασία χορήγησης ή τυχόν άρνησης της άδειας ανάληψης της δραστηριότητας ασφάλισης ή αντασφάλισης. Επιτυγχάνει δε την αναγκαία και επαρκή εναρμόνιση για την αμοιβαία αναγνώριση των αδειών και των συστημάτων εποπτείας, έτσι ώστε οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στο κράτος μέλος καταγωγής τους να ασκούν σε όλη την Ένωση ορισμένες ή όλες τις δραστηριότητές τους είτε ιδρύοντας υποκαταστήματα είτε υπό καθεστώς παροχής υπηρεσιών.
Η Οδηγία 2009/138/ΕΚ θεσπίζει συντονισμένους κανόνες σχετικά με την εποπτεία των ασφαλιστικών ομίλων για την προστασία των πιστωτών. Ο συντονισμός των ουσιωδών κανόνων συνετής εποπτείας και οικονομικού ελέγχου προβλέπει τον έλεγχο του συνόλου των δραστηριοτήτων μιας ασφαλιστικής επιχείρησης από το κράτος μέλος καταγωγής. Έτσι, επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση των ασφαλιστικών προϊόντων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνεται η δυνατότητα σε κάθε Ευρωπαίο ασφαλιζόμενο να απευθύνεται σε οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία που παρέχει την κάλυψη που ταιριάζει στις ανάγκες του.
Έργο της επιτροπής που συνέστησε το υπουργείο Οικονομικών είναι αφενός η σύνταξη σχεδίου νόμου και αιτιολογικής έκθεσης για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ στην εθνική έννομη τάξη, αφετέρου η κωδικοποίηση του Ν. 400/70 Περί Ιδιωτικής Ασφάλισης. Το έργο της επιτροπής πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Μαΐου 2012.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λέσβος: Στη ΜΕΘ με μικροβιακή μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται 30χρονη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
- Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 300 drones και πυραύλους προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Οργή και προβληματισμός στη ΝΔ για τον Μακάριο Λαζαρίδη – Αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις Μητσοτάκη
- Το καλύτερο για τον σκύλο μας είναι να είμαστε συνεχώς «αγκαζέ» – Σωστά;
- Η Ευρώπη υψώνει «τείχος» στον χάλυβα
- Εκλογές στο Περού: Καταγγελίες για νοθεία ανεβάζουν την ένταση
- Κεφαλονιά: Συγκλονίζει ο πατέρας της 19χρονης – «Έχασα τον άγγελό μου – Το παιδί μου το παγίδευσαν»
- Ζωζώ Σαπουντζάκη: Είναι κατάκοιτη και δεν γνωρίζει για τον θάνατο του συντρόφου της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442