Πιθανότερη η επιμήκυνση παρά το «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων, εκτιμά ο Γκ.Χαρδούβελης
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης θεωρεί πιο πιθανό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους της Ελλάδας από τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι επενδυτές.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Γκίκας Χαρδούβελης θεωρεί πιο πιθανό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους της Ελλάδας από τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι επενδυτές.
Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Χαρδούβελης είπε:
«Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί, είναι ότι η ΕΕ θα επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα θέσει το θέμα της επιμήκυνσης για το υπόλοιπο χρέος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα για το ενδεχόμενο αυτό παρά για το «κούρεμα»».
Το Reuters σημειώνει επίσης ότι είναι πολύ πιθανότερο ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, να μειώσουν το επιτόκιό του και να επαναγοράσουν ελληνικό χρέος από τη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ακόμη και μία μικρή διαγραφή απαιτήσεων των ευάλωτων ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών -κυρίως των γερμανικών και γαλλικών- θα τις έπληττε και θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα έκανε ζημιά στην Ευρωζώνης.
Οι Έλληνες κατέχουν σχεδόν το 25% του ελληνικού χρέους, είπε ο κ. Χαρδούβελης, ενώ το υπόλοιπο 75% κατέχουν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ότι η χώρα του θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες ένα συνολικό πακέτο, με το οποίο θα ενισχύεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να είναι πράγματι διαθέσιμα τα 440 δισ.. ευρώ που προβλέπονται ως κεφάλαιά του.
Παράλληλα, θα προβλέπονται μέτρα για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και βήματα για βελτίωση στο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- NBA: Ασταμάτητοι οι Σπερς, με νίκες συνέχισαν Κλιπέρς και Μπουλς (vids)
- Σαλβαντόρ Νταλί: Το απεγνωσμένο άλμα προς το μεγαλείο
- ΗΠΑ: Ζητούν εν λευκώ άδεια για στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία – Η συμφωνία του 1951 που «πατάει» ο Τραμπ
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης
- Κακοκαιρία στην Αττική: Στο ίδιο έργο θεατές – Τα νότια προάστια μετρούν τις πληγές τους
- Ποια είναι τα σενάρια για να βρεθεί στο Top 8 ο ΠΑΟΚ – Ο ρόλος του Παναθηναϊκού (pic)
- Κακοκαιρία: Πάνω από 1.500 κλήσεις δέχτηκε Πυροσβεστική στην Αττική
- Κρίστι Νόεμ, η αδυσώπητη «ICE Barbie» του Ντόναλντ Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442