Ο Γ.Παπανδρέου στους 100 πιο ισχυρούς του πλανήτη, σύμφωνα με το Foreign Policy
Την 79η θέση στη λίστα των 100 ατόμων με τη μεγαλύτερη επιρροή στις παγκόσμιες εξελίξεις, που κατήρτισε το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, καταλαμβάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, «επειδή έκανε το καλύτερο στη χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα».
Την 79η θέση στη λίστα των 100 ατόμων με τη μεγαλύτερη επιρροή στις παγκόσμιες εξελίξεις, που κατήρτισε το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, καταλαμβάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Επειδή έκανε το καλύτερο στη χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα» αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει την κατάταξη.
Και συνεχίζει: «Ακόμη και πριν από την κρίση του 2008, η ελληνική οικονομία δεν είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή της, ήταν ένα απολιθωμένο σύστημα που πιεζόταν από το βάρος της οικονομικής ύφεσης.
» Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2009, βρήκε το έλλειμμα της χώρα όχι στο 6%, όπως έλεγε ο προκάτοχός του, αλλά στο 12,7%, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ό,τι επιτρέπουν οι κανόνες της Ευρωζώνης.
» Ο Παπανδρέου ξόδεψε όλο το 2010 λέγοντας στους Έλληνες σκληρές αλήθειες σχετικά με τη μη βιώσιμη φύση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας, ενώ προειδοποιούσε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο θύμα.
» Με καταγωγή από τη Μινεσότα, ο γιος του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού εκπόνησε ένα σχέδιο λιτότητας που προβλέπει αύξηση στους φόρους και συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, ένα φιλόδοξο πακέτο που έπεισε την Ευρώπη να σώσει την Ελλάδα. Και επισημαίνει ότι η καταστροφή πρέπει να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που θέτει στην εθνική κυριαρχία το χρέος. ‘Δεν είναι θέμα που αντιμετωπίζει ένα κράτος από μόνο του’ είπε. ‘Χρειαζόμαστε πιο συντονισμένη πολιτική όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο’».
Την πρώτη θέση στη λίστα των 100 πιο ισχυρών καταλαμβάνουν από κοινού οι μεγιστάνες Ουόρεν Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.
Τρίτος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Στην έβδομη θέση κατατάσσεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και στην δέκατη θέση η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Τη 13η θέση καταλαμβάνει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τη 17η θέση μοιράζονται ο ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς με τον ιδρυτή του ηλεκτρονικού καταστήματος Amazon Τζεφ Μπέζος.
Στην 25η θέση βρίσκεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και στην 26η ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Στην 64η θέση κατατάσσεται ο βραβευμένος με Νόμπελ Περουβιανός συγγραφέας Μάριος Βάργκα Γιόσα και στην 75η η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αουνγκ Σαν Σου Κίι.
Στην 83η θέση βρίσκεται ο διακεκριμένος καθηγητής του Χάρβαρντ Νικόλας Χρηστάκης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στο δρόμο προς το ψηφιακό ευρώ – Τι θα αλλάξει στις συναλλαγές
- Στο WNBA η Μαριέλλα Φασούλα: Υπέγραψε rookie συμβόλαιο με τις Γκόλντεν Στέιτ Βάλκιρις
- Άγχος με το «καλημέρα»; Δέκα τρόποι που μπορούν να δώσουν τη λύση
- Αρτέμιδα: «Έβαλε πρώτη και έφυγε, δεν σταμάτησε πουθενά» λέει ο 18χρονος που τραυματίστηκε στο τροχαίο
- Μυθική στιγμή: Διαιτητής είχε ξεχάσει τις κάρτες και το κατάλαβε μετά το πρώτο 20λεπτο! (vid)
- Ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών θα ξεκινήσει στις 5μμ, λέει ο Τραμπ – Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου
- MAD VMA 2026: Ξεκίνησε η προπώληση για το απόλυτο μουσικό event του καλοκαιριού
- Τέλος ο Ντοκ Ρίβερς από τους Μπακς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442