Αποχώρηση Καπράλου από το Χρηματιστήριο Αθηνών
Την αποχώρησή του από το τιμόνι του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τη Διοίκηση της ΕΧΑΕ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Σπύρος Καπράλος. «Έκλεισε ένας πολύ δημιουργικός κύκλος» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Συμμετοχή στη διαβούλευση και στην επιλογή της διοίκησης του Χρηματιστηρίου ζητά ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Την αποχώρησή του από το τιμόνι του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τη Διοίκηση της ΕΧΑΕ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Σπύρος Καπράλος. «Έκλεισε ένας πολύ δημιουργικός κύκλος» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Ελληνικά Χρηματιστήρια, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το τιμόνι του ΧΑΑ και της ΕΧΑΕ στις 25 Οκτωβρίου οπότε και λήγει η θητεία του στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών.
Ο κ. Καπράλος θεωρείται εκ των επιτυχημένων προέδρων του Χρηματιστηρίου. Από το 2004 συνέβαλε σημαντικά στην τόνωση της εξωστρέφειας του ελληνικού χρηματιστηρίου, στην αύξηση των προϊόντων και των υπηρεσιών της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, στην λειτουργική αναδιάρθρωση της εταιρείας, ενώ το 2007 έφερε εις πέρας με επιτυχία και την μετεγκατάσταση του χρηματιστηρίου στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του.
Στα θετικά της θητείας του κ. Καπράλου συγκαταλέγονται ο νέος Κανονισμός λειτουργίας του ΧΑ, η συμφωνία για την λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας συναλλαγών μεταξύ του ΧΑ και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, η συμμετοχή του Αποθετηρίου Αξιών Αθηνών στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία Link Up Markets, η εισαγωγή στο ΧΑΑ Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΕΤF), η κατάρτιση κοινού Δείκτη Ελλάδας – Τουρκίας (GT-30), αλλά και η αδιάλειπτη λειτουργία του Χρηματιστηρίου την ημέρα της βομβιστικής επίθεσης (2009), γεγονός που προσέδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην ελληνική αγορά.
Είναι ενδεικτικό ότι όταν πριν από περίπου 8 χρόνια ιδιωτικοποιήθηκε η ΕΧΑΕ, η ελληνική αγορά ήταν σε ανυποληψία, έχοντας υποστεί σημαντικό πλήγμα από την κατάρρευση του 1999. Την περίοδο εκείνη οι ξένοι επενδυτές κατείχαν περίπου το 25% της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς.
Σήμερα, παρά την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και πραγματοποιούν περίπου το 55% των καθημερινών συναλλαγών.
Η τελευταία μεγάλη επιτυχία του κ. Καπράλου σχετίζεται με το γεγονός ότι εν μέσω διαφόρων υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών ομολόγων, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε στις αναπτυγμένες αγορές στην αξιολόγηση του οίκου FTSE.
Παράλληλα, ο Σπ.Καπράλος την Τετάρτη διέψευσε φήμες ότι η παραίτησή του ακολούθησε πρόταση που του έγινε για μείωση του μισθού του κατά 50% και που δεν δέχτηκε, χαρακτηρίζοντάς τις «κακοήθειες».
Συμμετοχή στην επιλογή της διοίκησης του ΧΑ ζητά ο ΣΜΕΧΑ
Ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) ζήτησε την Τετάρτη να έχει λόγο και ο ΣΜΕΧΑ στη διαβούλευση και στην επιλογή της διοίκησης της ΕΧΑΕ και ιδίως του Δ/ντος Συμβούλου.
Ο ΣΜΕΧΑ, αφού ευχαριστεί τον απερχόμενο Σπ.Καπράλο και τους συνεργάτες του για την «αγαστή συνεργασία που είχαν την τελευταία εξαετία», επισημαίνει ότι , ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ & Πρόεδρος του ΧΑ πρέπει να προκύπτει με διαφανή και αξιοκρατικό διαγωνισμό, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και δεύτερον και κυριότερο θα πρέπει να μειωθούν οι χρεώσεις, να αναβαθμιστεί τεχνολογικά το ΧΑ και να μεταφερθεί το ευέλικτό θεσμικό καθεστώς του Λουξεμβούργου με περισσότερα χρηματιστηρικά προϊόντα.
Ο ΣΜΕΧΑ ζήτησε να υπάρξει σχετική μέριμνα ώστε οι υποψήφιοι να καταθέσουν προτάσεις που θα οδηγούν σε επίτευξη των παραπάνω στόχων και έτσι να κριθούν. Ο νέος εκλεκτός θα πρέπει να είναι «άριστα καταρτισμένος, αποδεκτός από όλη την αγορά και πιστοποιημένος και όχι μόνο αρεστός σε ορισμένους» σημειώνει ο Σύνδεσμος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ντακότα Τζόνσον: «Κάποιοι χρηματοδότες ταινιών είναι πραγματικά σκοτεινοί, ύποπτοι»
- Aκτινογραφία των διαβάσεων στην Αθήνα – Γιατί οι διαβάτες εξακολουθούν να πεθαίνουν
- Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή τους – Οι ημερομηνίες ανά ταμείο
- Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νεϊμάρ: «Ζήτησα βοήθεια για την ψυχική μου υγεία, είχα φτάσει στο μηδέν»
- Κρήτη: Ώρες αγωνίας για τον ορειβάτη στα Αστερούσια Όρη – Ζητήθηκε η συνδρομή Super Puma
- Πώς η Netflix κέρδισε τη Warner Bros.: Το παρασκήνιο Σαράντος–Τραμπ
- ΑΕΚ: Ποια είναι η πρώτη εκτίμηση για τον τραυματισμό του Γκατσίνοβιτς
- Σάλος στη Ρωσία: Μητέρα έβαλε τον γιο της σε σακούλα και ρούφηξε τον αέρα – Φώναζε το παιδί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442