Αυξήσεις έως 20% έρχονται στην τιμή του ψωμιού λόγω της ανατίμησης των σιτηρών
Η κούρσα των τιμών στη διεθνή αγορά των σιτηρών έφτασε, όπως είχε προεξοφληθεί, και στην Ελλάδα. Από τη Δευτέρα οι τιμές των αλεύρων αυξάνονται κατά περίπου 25% ή 100 ευρώ ο τόνος και πλέον είναι θέμα ημερών η ανατίμηση να διαχυθεί και στην υπόλοιπη αγορά.
Η κούρσα των τιμών στη διεθνή αγορά των σιτηρών έφτασε, όπως είχε προεξοφληθεί, και στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, από τη Δευτέρα οι τιμές των αλεύρων αυξάνονται κατά περίπου 25% ή 100 ευρώ ο τόνος και πλέον είναι θέμα ημερών η ανατίμηση να διαχυθεί και στην υπόλοιπη αγορά.
Εκτιμάται ότι μια σειρά κατηγορίες προϊόντων, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα αρτοσκευάσματα και τα είδη ζαχαροπλαστικής- θα ανατιμηθούν κατά 20% περίπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ανατιμήσεις του ΦΠΑ που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα απορροφήθηκαν από τις εισαγωγικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες.
Το 2009, η περίοδος αγοράς των σιτηρών «άνοιξε» με 21-22 λεπτά το κιλό, για να καταλήξει τον Μάρτιο του 2010 στα 12 λεπτά. Η ζημιά των αγροτών ήταν πολύ μεγάλη.
Τους τελευταίους μήνες, όμως, λόγω και των καταστροφικών πυρκαγιών στη Ρωσία, την τρίτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγών σίτου, οι τιμές σημειώνουν «ράλι».
Στη Γαλλία, μία από τις βασικές προμηθεύτριες χώρες της ελληνικής αγοράς, πωλούν το μαλακό σιτάρι προς 22-23 λεπτά το κιλό και το σκληρό προς 26-27 λεπτά το κιλό.
Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς αγοράς, το πρώτο εξάμηνο του 2010 η μέση τιμή του μαλακού σίτου ήταν 160 ευρώ ο τόνος και στο τέταρτο δίμηνο του χρόνου ανήλθε στα 225 ευρώ ο τόνος. Η μέση τιμή του σκληρού σίτου το πρώτο εξάμηνο ήταν 180 ευρώ και στο τέταρτο δίμηνο έφτασε τα 230 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αγοράς, οι αλευροβιομηχανίες ως και αυτή την εβδομάδα διατήρησαν τις τιμές των αλεύρων σταθερές: 339 ευρώ στοίχιζε ο τόνος των αλεύρων από μαλακό σιτάρι και 444 ευρώ ο τόνος των αλεύρων από σκληρό σιτάρι.
Από τη Δευτέρα, όμως, οι τιμές αλλάζουν και αυξάνεται κατά 100 ευρώ ο τόνος σε καθεμιά κατηγορία αλεύρων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Τραμπ και Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου
- Κούβα: Ο ΟΗΕ διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την εισαγωγή καυσίμων για την ανθρωπιστική αποστολή του
- Μέση Ανατολή: Το Eurogroup προειδοποιεί για παρατεταμένη αστάθεια – Πιέσεις σε ενέργεια και αγορές
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: 3+1 SOS από Πάφο
- OpenAI: Οι λόγοι που έφεραν την παραίτηση της Καϊτλίν Καλινόφσκι
- Wall Street: Άνοδος μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανό τέλος του πολέμου
- Ολυμπιακός: Ο Θρύλος της Ευρώπης έγινε 101 ετών – 341 τίτλοι για τον μεγαλύτερο πολυαθλητικό σύλλογο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/fausto-garcia-menendez-6p_jg_Ayldo-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442