
Απάντηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στα λεγόμενα του Γιάννη Σπάθα
Για μια ακόμη φορά στις τελευταίες ημέρες, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη διαιτησία του Ηλία Σπάθα στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής με τον Αρη στο «Βικελίδης». Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο «Δικέφαλος» στάθηκε κυρίως στις... εμπρηστικές δηλώσεις του πατέρα του διεθνή ρέφερι, Γιάννη Σπάθα, ο οποίος υπερασπίστηκε τον γιό του λέγοντας ότι: «Ο ΠΑΟΚ ήθελε το πρωτάθλημα με προεδρικό διάταγμα». Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Σαβίνι.
2
Για μια ακόμη φορά στις τελευταίες ημέρες, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη διαιτησία του Ηλία Σπάθα στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής με τον Αρη στο «Βικελίδης». Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο «Δικέφαλος» προέβει σε απάντηση κατά των δηλώσεων του πατέρα του διεθνή ρέφερι, Γιάννη Σπάθα, ο οποίος υπερασπίστηκε τον γιό του λέγοντας ότι: «Ο ΠΑΟΚ ήθελε το πρωτάθλημα με προεδρικό διάταγμα».
Στην ανακοίνωση η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, «φωτογραφίζει» πρόσωπα και καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα» και «καρκίνωμα της ελληνικής διαιτησίας». Αναλυτικά:
«Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα. Δηλώσεις γονέων εξευτελίζουν -και- τα τέκνα. Και ίσως αυτό ταιριάζει και αξίζει στα τέκνα που ακολουθούν πιστά τις υπόγειες διαδρομές των γονέων.Ενημερωθήκαμε ότι ο άνθρωπος που σκόρπισε απέραντη μπόχα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο είχε το θράσος να αναφερθεί στον ΠΑΟΚ.
Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που επιτρέπει στον αρχιερέα της παράγκας (όπως αποδείχθηκε από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις) που έχει καταδικαστεί στις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων φιλάθλων να εκφράζει δημόσια τις θέσεις του.
Η προσπάθεια υπεράσπισης του υιού από τον πατέρα έπεσε στο κενό γιατί πολύ απλά όλοι αδιαφορούν για το λόγο ενός ανθρώπου που διέπραξε εγκλήματα σε βάρος του Ελληνικού ποδοσφαίρου και αποκαλείται καρκίνωματης Ελληνικής διαιτησίας από τους ίδιους τους συναδέλφους του.
Θεωρούμε δεδομένο ότι η εξαφάνιση του ονόματος της συγκεκριμένης οικογένειας από τον χάρτη της Ελληνικής διαιτησίας και κατ επέκταση από το Ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την κάθαρση και την εξυγίανση που είναι απαίτηση εκατομμυρίων Ελλήνων φιλάθλων. Οι φωνές κάθε μέρα ενώνονται και πολλαπλασιάζονται.
Κύριοι του Ελληνικού ποδοσφαίρου αν συνεχίσετε να έχετε παθητικό ρόλο (που συνάμα μπορεί να χαρακτηρισθεί και ύποπτος) σύντομα δεν θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη γενική κατακραυγή για την ανοχή σας στα πρόσωπα όσων λεκιάζουν το πιο δημοφιλές άθλημα στην χώρα μας.
ΠΑΕ ΠΑΟΚ».
Γιάννης Σπάθας: «Ο ΠΑΟΚ ήθελε πρωτάθλημα με προεδρικό διάταγμα…»
Νωρίτερα, βέβαια, ήταν ο Γιάννης Σπάθας που έριξε λάδι στη φωτιά, ύστερα από τη διαιτησία του γιού του στο ντέρμπι Αρης – ΠΑΟΚ. Την Τετάρτη, λοιπόν, ο πατέρας του Πειραιώτη ρέφερι καιπαλιός διαιτητής Γιάννης Σπάθας μίλησε στον «Sentra 103,3», όπου υπερασπίστηκε τον γιό του και… ξεσπάθωσε κατά των επικριτών του
Μεταξύ άλλων ο Σπάθας είπε: «ο γιος μου πληρώνει το όνομά του», ενώ για τον ΠΑΟΚ και την βαβούρα που γίνεται ότι ο Ηλίας Σπάθας του στέρησε τον τίτλο ήταν ακόμα πιο καυστικός λέγοντας: «δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε; Ο ΠΑΟΚ ήθελε να πάρει το πρωτάθλημα με προεδρικό διάταγμα».
Αναλυτικά:
Για τον γιο του, Ηλία Σπάθα: «Ο Ηλίας κουβαλάει ένα όνομα και γι αυτό του γίνεται κακόπιστη κριτική. Με άλλο όνομα δεν θα είχε τις κριτικές που έχει μέχρι σήμερα. Πέρυσι ο Ηλίας έπαιξε μεσαία παιχνίδια. Το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός ήταν μια παρένθεση στο τέλος του πρωταθλήματος χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον. Πήγε καλά».
Για τα παράπονα του ΠΑΟΚ: «Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έδωσαν παραδείγματα ότι είναι ευρωπαϊκές ομάδες και δεν παραπονιούνται. Το ματς του Ηλία, Εργοτέλης – Ολυμπιακός ήταν ένα ματς που ο Ολυμπιακός έχασε κατά μεγάλο ποσοστό το πρωτάθλημα. Οι Ολυμπιακοί βγήκαν και είπαν -εμείς δεν παίξαμε μπάλα και χάσαμε το ματς-. Έκανε λάθη σ αυτό το ματς ο Ηλίας. Ο Ολυμπιακός συμπεριφέρθηκε σαν ευρωπαϊκή ομάδα δεν έψαξε να βρει εξιλαστήριο θύμα για την ήττα του. Στο Παναθηναϊκός – Καβάλα αν βλέπαμε το ματς καρέ-καρέ ο Παναθηναϊκός θα είχε παράπονα από την διαιτησία του Ηλία, όμως δεν παραπονέθηκε».
Για την κίτρινη κάρτα που έδειξε στον Πάμπλο Γκαρσία: «Υπάρχει όριο πότε πρέπει να βγει μια κάρτα; αν πρέπει να δεχθεί και δεν την δεχθεί δεν μεροληπτεί; Παλαιότερα, πριν 30 χρόνια, μας έλεγαν ο διαιτητής έχει τα τελευταία πέντε λεπτά δικά του. Όλα δικά του είναι, δεν υπάρχουν λεπτά για τον διαιτητή. Τους πείραξε η κίτρινη που έφαγε νωρίς ο Γκαρσία. Δεν τους πείραξε όταν στην Τούμπα ο Ναφτί πήρε νωρίς κάρτα;».
Για τις αποβολές: «Έχω μία άποψη για το παιχνίδι. Και για την μεριά του Αρη που δεν δέχθηκε 1-2 κάρτες, αλλά και για τον ΠΑΟΚ που δεν πήρε κι άλλες κάρτες μετά τις αποβολές. Εκεί έχει κάνει λάθος ο διαιτητής. Και αν ήταν δεύτερη κίτρινη του Κάμπορα, ναι έχει κάνει λάθος ο Ηλίας».
Αν θα παρέπεμπε τον Ηλία Σπάθα αν ήταν παρατηρητής διαιτησίας: «Ποτέ. Αν δεν κουβαλούσε το όνομα αυτό και αν δεν ήθελε ο ΠΑΟΚ με προεδρικό διάταγμα να βγει πρωταθλητής λες και ήταν κάποια στιγμή πρώτος και του έκοψαν την πρώτη θέση, εγώ θα τον παρατηρούσα να είναι πιο αυστηρός, αλλά θα του έβαζα πάρα πολύ καλό βαθμό για το σύνολο της διαιτησίας του.Είναι μία από τις λίγες φορές που αρκετοί φίλοι του ΠΑΟΚ έλεγαν σιγά ή δυνατά ότι δεν μας έφταιγε η διαιτησία που χάσαμε. Επειδή οι εκθέσεις φτάνουν στον διαιτητή και έχω μιλήσει με τον Ηλία, ο γιός μου μου είπε ότι ο βαθμός δεν είναι παραπέμψιμος».
Για το ότι το σύνολο του Τύπου σχολίασε αρνητικά την διαιτησία του Ηλία Σπάθα: «Στη δική σας εφημερίδα υπήρχαν απόψεις απ όλες τις μεριές. Ότι έκανε λάθη και ότι δεν γίνεται να ψάχνει να βρει ο ΠΑΟΚ εξιλαστήρια θύματα. Δεν πρέπει να μεταφέρουμε την ευθύνη της ήττας του ΠΑΟΚ σε μία ή δυο κάρτες που κατά την άποψή σας δεν βγήκαν».
Για το… αμαρτωλό παρελθόν του: «Κατά τη διάρκεια που ήμουν εν ενεργεία διαιτητής δεν παρατηρήθηκα ποτέ, δεν τιμωρήθηκα ποτέ και έπαιξα και στον τελικό του 1994 ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Ανακαλύφθηκα όταν μαθεύτηκε ότι είμαι φίλος του Θωμά Μητρόπουλου. Η Ελληνική Δικαιοσύνη με βούλευμα τον 3ο μήνα του 2006 αποφάσισε ότι δεν είχε συμβεί τίποτα. Θέλετε να κάνουμε συζήτηση για το βούλευμα;».
Για την καχυποψία που υπάρχει: «Έγώ θέλω ο γιος μου να κρίνετε σωστά. Δεν κρίνεται για συγκεκριμένα παιχνίδια. Απλά τον θυμούνται μετά το τέλος του αγώνα και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Τον ΠΑΟΚ τον έχει διαιτητεύσει ο Ηλίας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών δέκα φορές. Συνεχίζουν λίγες ομάδες, παρά την προσπάθεια που γίνεται από την ΕΠΟ και Σούπερ Λιγκ, να κάνουν θόρυβο για ένα παιχνίδι για να προετοιμάσουν τις επόμενες αναμετρήσεις τους. Πρέπει να κρίνουν το γιο μου με βάση την απόδοσή του και όχι ότι είναι πατέρας του ο Γιάννης Σπάθας.
»Το βρίσκετε λογικό να πυροβολείτε ένα παιδί με τόσο μίσος; Ο ΠΑΟΚ σε αυτή τη δεύτερη θέση εύχομαι να βρεθεί και του χρόνου, αλλά τα πράγματα δείχνουν ότι βρίσκεται εκεί κάθε δέκα με δεκαπέντε χρόνια. Έπρεπε να διακόψουμε το ελληνικό πρωτάθλημα και να του δώσουμε τον τίτλο επειδή βρίσκεται σε αυτή τη θέση; Από τη στιγμή που βρέθηκε στη δεύτερη θέση είναι όλο ανακοινώσεις. Έχουμε δει και τα λάθη που έχουν γίνει σε παιχνίδια του ΠΑΟΚ, ακούσια κατά την άποψη μου».
Για την εποχή που ήταν διαιτητής και τι συνέβαινε τότε: «Γνωρίζω καλά και τι συνέβαινε πριν. Αν θέλετε μπορούμε να το συζητήσουμε κι αυτό. Από την εποχή του 60 μπορούμε να τα βάλουμε κάτω να δούμε τι έχει γίνει. Και θετικά και αρνητικά. Θα δείξει η ιστορία τι έκανε ο καθένας μας».
Για το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται να μιλάει ένα διαιτητής: «Το βρίσκετε λογικό αυτό; Να επιμένετε κι εσείς να αλλάξουν αυτά. Κι εγώ όταν ήμουν ενεργός διαιτητής ήθελα να μπορεί ο κάθε διαιτητής να μπορεί να βγει να μιλήσει. Αυτό θεωρείται πλέον ενοχή».
Επιστροφή του Σαβίνι στις προπονήσεις
Ασκήσεις τακτικής και οικογενειακό δίτερμα περιείχε η προπόνηση της Τετάρτης για τον ΠΑΟΚ εν όψει του τελευταίου ντέρμπι που έχει να δώσει η ομάδα της Θεσσαλονίκης την Κυριακή επί της ΑΕΚ στην Τούμπα.
Ο Μίρκο Σαβίνι, ενσωματώθηκε στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων και ίσως επιλεγεί στην αποστολή για τον αγώνα της Κυριακής.
Αντίθετα, ο Λούσιο Φιλομένο ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα προπόνησης, ενώ «απών» είναι ο Κριστιάνο Μοράες, ο οποίος υποβάλλεται στις τελευταίες εξετάσεις στην Πορτογαλία, πριν υποβληθεί σε εγχείρηση αποκατάστασης πρόσθιου χιαστού.
Στο πρόγραμμα ο Φεράντο Σάντος δοκίμασε σαν πρώτο σχήμα για την ομάδα του, αυό που παρατάχθηκε την Κυριακή στο γήπεδο Χαριλάου, με την προσθήκη των Αραμπατζή και Κουτσιανικούλη στις θέσεις των τιμωρημένων Σνάουτσνερ και Βιεϊρίνια.
Η προπόνηση της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί στην Τούμπα το πρωί ενώ το μεσημέρι η ομάδα στο πλαίσιο βελτίωσης της ψυχολογικής διάθεσης των παικτών, θα γευματίσει σε ταβέρνα της Περαίας.
Εξάλλου κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια του αγώνα της Κυριακής ενώ την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΠΑΕ Θοδωρής Ζαγοράκης θα απολογηθεί με υπόμνημα για τα όσα καταγράφηκαν στο φύλλο αγώνα από τον διαιτητή της αναμέτρησης στο γήπεδο Χαριλάου, Ηλία Σπάθα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Απιστία, ψέματα, αχαριστία: Η Megan Thee Stallion «έστειλε» τον Klay Thompson
- Πυροβολισμοί και χάος στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Ποιος είναι ο δράστης [εικόνες και βίντεο]
- ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Συνεχίζονται οι τελικοί της Volley League
- Εκδήλωση μνήμης παρουσία Ζελένσκι για τα 40χρονα του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία
- Σε ποια χώρα στη Μέση Ανατολή σκέφτονται να διώξουν τις αμερικανικές βάσεις;
- Η μια αλλαγή που πάει τα squats σε άλλο επίπεδο


