Υπάρχουν περιθώρια διαλόγου με τους Ταλιμπάν, εκτιμά ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ
«Ναι» σε διάλογο με τους μετριοπαθείς Ταλιμπάν λέει ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στη θέση του επικεφαλής της Συμμαχίας. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας με τον σκληρό πυρήνα των Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή τέσσερις σταρτιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν.
43
«Ναι» σε διάλογο με τους μετριοπαθείς Ταλιμπάν λέει ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ομάδες στους κόλπους του ισλαμικού κινήματος με τις οποίες είναι δυνατό να γίνει συζήτηση και να υπάρξει συμφιλίωση στο Αφγανιστάν.
Επισήμως, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν αντικαθιστά τον Ολλανδό Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ σήμερα Σάββατο και η Δευτέρα θα είναι η πρώτη ημέρα των νέων του καθηκόντων.
Σε συνέντευξή του στην δανική εφημερίδα Politiken, ο κ. Ράσμουσεν παραδέχεται ότι υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας στους κόλπους των Ταλιμπάν που υποστηρίζει μόνο την στρατιωτική βία και με τον οποίο δεν υπάρχει περίπτωση για συμφωνία.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας εμφανίζεται να συμμερίζεται την άποψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, που ζήτησε απευθείας συνομιλίες με ορισμένες ομάδες των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν .
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ράσμουσεν αναφέρει ότι ένας περαιτέρω στόχος είναι η συμφωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τη συνεργασία μεταξύ της υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (Isaf) στο Αφγανιστάν και της υπό την ΕΕ αστυνομικής δύναμης εκεί.
Νέες απώλειες
Τέσσερις στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ, τρεις Αμερικανοί και ένας Γάλλος, σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Αφγανιστάν, σε επιθέσεις ανταρτών.
Ο Γάλλος στρατιώτης έχασε τη ζωή του σε επίθεση που σημειώθηκε την ώρα που σχεδόν 230 στρατιώτες -Γάλλοι, Αμερικανοί και Αφγανοί- περιπολούσαν στην επαρχία Καπίσα, στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ.
Αλλοι τρεις στρατιώτες, μέλη της Isaf σκοτώθηκαν στα νότια της χώρας από εκρήξεις βομβών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ, Μπράιαν Ναράνχο, οι τρεις στρατιώτες ήταν Αμερικανοί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Οικειοθελής εισαγωγή σε κέντρο θεραπείας
- Οπαδός της Μάντσεστερ Σίτι τρόλαρε πίνοντας από μπουκάλι… Άρσεναλ! (vid, pics)
- Τραγωδία στους Παξούς: Νεκρός 15χρονος μοτοσικλετιστής σε τροχαίο
- Επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα – Συνεχείς οι αφίξεις πλοίων στα λιμάνια της Αττικής
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της Δευτέρας (13/4): Πού θα δείτε το ντέρμπι Εφές-Φενέρμπαχτσε και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Το… τερμάτισε: Μετά την επίθεση στον Πάπα ο Τραμπ εμφανίζεται ως… Χριστός
- Μέσα Μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και Τραμ Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα
- Οι νέοι στην Ουγγαρία έδιωξαν τον Ορμπάν από την εξουσία – Ο λόγος που έχασε τις εκλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442