Τον πλήρη έλεγχο των συνόρων Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας αναλαμβάνει η Ρωσία
Επίσημη συμφωνία βάσει της οποίας η Ρωσία αναλαμβάνει τον έλεγχο των συνόρων των αποσχισθεισών γεωργιανών επαρχιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας υπεγράφη την Πέμπτη στο Κρεμλίνο. Καυτηριάζει το ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών στον Καύκασο.
Επίσημη συμφωνία βάσει της οποίας η Ρωσία αναλαμβάνει τον έλεγχο των συνόρων των αποσχισθεισών γεωργιανών επαρχιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας υπεγράφη την Πέμπτη στο Κρεμλίνο. Καυτηριάζει το ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών στον Καύκασο.
Η συμφωνία υπεγράφη σε ειδική τελετή στο Κρεμλίνο από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τους ηγέτες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, τις οποίες αναγνώρισε επίσημα η Ρωσία ως ανεξάρτητα κράτη μετά τον πόλεμο του περασμένου Αυγούστου με τη Γεωργία.
«Για την ασφάλειά της, αλλά και για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Νότια Οσετία θα εμπιστευθεί στη Μόσχα την ασφάλεια των συνόρων της πριν αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις για το σκοπό αυτόν» αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας. Αντίστοιχη συμφωνία, πενταετούς ισχύος, υπεγράφη για τα σύνορα της Αμπχαζίας.
Μιλώντας από το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης «μεγάλη πρόκληση» τις στρατιωτικές ασκήσεις που προβλέπεται να πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ στη Γεωργία.
«Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στη Γεωργία, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να μάς πείσουν για το αντίθετο, αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Δεν πρέπει να διεξαχθούν γυμνάσια εκεί όπου έγινε πόλεμος» τόνισε.
Η Ρωσία ζητά επιτακτικά τη ματαίωση των ασκήσεων που θα διεξαχθούν από τις 6 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου, όχι μακριά από την Τιφλίδα.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν στο Κρεμλίνο αντιβαίνουν στις ειρηνευτικές συμφωνίες που συνήφθησαν με μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον πόλεμο του περασμένου Αυγούστου στον Καύκασο.
«Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών συνιστά ξεκάθαρα παραβίαση των συμφωνιών της 12ης Αυγούστου και της 8ης Σεπτεμβρίου που διαπραγματεύθηκε η ΕΕ και δεν είναι προς το συμφέρον της μακροπρόθεσμης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή του νότιου Καυκάσου» δήλωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι η αντίδραση της Μόσχας για τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στη Γεωργία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».
Έντονη ανησυχία για την εξέλιξη έφρασε και η Γαλλία.
Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ερίκ Σεβαλιέ, δήλωσε ότι η επίμαχη συμφωνία της Ρωσίας με τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας «είναι ανησυχητική, διότι δεν εντάσσεται στο πνεύμα του κατευνασμού», σε μία στιγμή μάλιστα κατά την οποία εντός του Μαΐου προγραμματίζεται νέα φάση διεθνών συνομιλιών για το θέμα αυτό στη Γενεύη.
Η Γαλλία, η οποία προήδρευε της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008, είχε αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες εκτόνωσης των σχέσεων Ρωσίας-Γεωργίας και στον καθορισμό ενός πλαισίου διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.