Στα ημιτελικά η Γερμανία, 3-2 την Πορτογαλία
Η Γερμανία έκοψε το πρώτο εισιτήριο για τα ημιτελικά του Euro 2008, καθώς επικράτησε 3-2 της Πορτογαλίας στον «Σεντ Γιάκομπ Παρκ» της Βασιλείας και πλέον περιμένει τον νικητή της αναμέτρησης της Κροατίας με την Τουρκία.
102
Η Γερμανία έκοψε το πρώτο εισιτήριο για τα ημιτελικά του Euro 2008, καθώς επικράτησε 3-2 της Πορτογαλίας στον «Σεντ Γιάκομπ Παρκ» της Βασιλείας και πλέον περιμένει τον νικητή της αναμέτρησης της Κροατίας με την Τουρκία. Τα τέρματα των Γερμανών σημείωσαν οι Σβαϊνστάιγκερ (22), Κλόζε (26) και Μπάλακ (61) ενώ για τους Πορτογάλους σκόραραν οι Νούνο Γκόμες (40) και Έλντερ Ποστίγκα (87).
Ο Σκολάρι παρέταξε, όπως αναμενόταν, την ενδεκάδα των δύο πρώτων αγώνων της Πορτογαλίας, με την Τουρκία και τηνΤσεχία. Αντίθετα ο Λεβ (ήταν στην εξέδρα λόγω τιμωρίας και στον πάγκο κάθησε ο βοηθός του, Χανς Ντίτερ Φλικ), ξεκίνησε με τον Σίμον Ρόλφες της Λεβερκούζεν στη θέση του τραυματία Τόρστεν Φριγκς, στα δεξιά ξεκίνησε ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, αντί του Φριτζ, και αριστερά ο Χίτζλσπέργκερ, μεταφέροντας τον Ποντόλσκι στην επίθεση ως παρτενέρ του Κλόζε και αφήνοντας τον Μάριο Γκόμες στον πάγκο.
Το πρώτο εικοσάλεπτο ήταν αρκετά υποτονικό, με τις δύο ομάδες κυρίως να «διαβάζουν» η μία την άλλη. Σε αυτό το διάστημα μάλιστα δεν υπήρξε καμία σημαντική φάση στις δύο εστίες. Η πρώτη καλή ευκαιρία ήταν για τους Πορτογάλους στο 20, όταν ο Μποσίνγκουα σέντραρε, ο Μουτίνιο βρέθηκε απέναντι από τον Λέμαν, αλλά η προσπάθεια του κατέληξε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Γερμανού τερματοφύλακα.
Μέσα σε ένα πεντάλεπτο, όμως, άλλαξαν όλα. Στο 22 ο Ποντόλσκι πραγματοποίησε κούρσα από τα αριστερά, σέντραρε συρτά στην περιοχή και ο επερχόμενος Σβαϊνστάιγκερ με προβολή άνοιξε το σκορ για τους Γερμανούς.
Τέσσερα λεπτά αργότερα και πριν καλά-καλά προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των Γερμανών, η ομάδα του Γιοακίμ Λεβ πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων.
Ήταν το 26ο λεπτό, όταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς, Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, εκτέλεσε φάουλ και ο Κλόζε, που βρέθηκε μόνος του στην περιοχή των Πορτογάλων, με κεφαλιά «έγραψε» το 2-0 για την «νασιονάλμανσαφτ».
Στο 31 ο Σκολάρι αναγκάστηκε να αλλάξει τον Μουτίνιο, που τραυματίστηκε, και πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Ραούλ Μεϊρέλες. Οι Πορτογάλοι, μην μπορώντας να κάνουν και αλλιώς, ανέβασαν την απόδοσή τους και πίεσαν αρκετά στη συνέχεια.
Στο 40 ο Κριστιάνο Ρονάλντο ξεκίνησε ωραία κούρσα και επιχείρησε το σουτ, ο Λέμαν αρχικά απέκρουσε, ο Μετσέλντερ όμως δεν μπόρεσε να απομακρύνει και ο Νούνο Γκόμες κατάφερε να μειώσει σε 2-1. Στο 45 ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχασε σπουδαία ευκαιρία να στείλει τις ομάδες στα αποδυτήρια ισόπαλες, αλλά το διαγώνιο σουτ του, κατέληξε μόλις άουτ.
Στο 57, και μετά από κόρνερ του Ντέκο, ο Πέπε βρέθηκε ένα μέτρο από το τέρμα του Λέμαν, αλλά η κεφαλιά του πέρασε άουτ, σπαταλώντας εξαιρετική ευκαιρία για να ισοφαρίσει το ματς. Σαν να μην έφτανε αυτό για τους Πορτογάλους, στο 61, πάλι από φάουλ του Σβαϊνστάιγκερ, ο Μπάλακ πήδηξε ψηλότερα από τον συμπαίκτη του στην Τσέλσι, Πάουλο Φερέιρα, και με κεφαλιά ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 3-1.
Σε αυτή τη φάση οι Πορτογάλοι διαμαρτύρονταιγια επιθετικό φάουλ του Γερμανού. Αυτό το τέρμα όπως ήταν λογικό «έκοψε» τα πόδια των Πορτογάλων, που πίεσαν αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν σε 3-2 με τον Ποστίγκα στο 87.
Τα υπόλοιπα επτά λεπτά που κύλησαν μέχρι το τέλος και των καθυστερήσεων ήταν γεμάτα ένταση, όμωςη Γερμανία κράτησε το αποτέλεσμα και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Ο Σβαϊνστάιγκερ σημείωσε το πρώτο τέρμα των Γερμανών, ενώ έδωσε τις ασίστ για τα άλλα δύο, και ως εκ τούτου μετά το τέλος του αγώνα, η τεχνική επιτροπή της UEFA τον ανέδειξε κορυφαίο παίκτη της αναμέτρησης.
Διαιτητής: Πίτερ Φρόιντφελντ (Σουηδία)
Κίτρινες: Πετίτ, Πέπε, Ποστίγκα – Φρίντριχ, Λαμ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (ΛΟΥΙΣ ΦΕΛΙΠΕ ΣΚΟΛΑΡΙ): Ρικάρντο, Μποσίνγκουα, Πέπε, Καρβάλιο, Πάουλο Φερέιρα, Μουτίνιο (31 Ραούλ Μεϊρέλες), Πετίτ (73 Ποστίγκα), Ντέκο, Κ.Ρονάλντο, Νούνο Γκόμες (67 Νάνι), Σιμάο
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΧΑΝΣ ΝΤΙΤΕΡ ΦΛΙΚ): Λέμαν, Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Μετσέλντερ, Λαμ, Σβαϊνστάιγκερ (83 Φριτζ), Ρόλφες, Μπάλακ, Χίτζλσπεργκερ (73 Μπορόφσκι), Κλόζε (89 Γιάνσεν), Ποντόλσκι
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανατολική Ιερουσαλήμ: Μπουλντόζες του Ισραήλ κατεδαφίζουν κτίρια στην έδρα της UNRWA
- Φειδίας Παναγιώτου: Φερόμενη έρευνα σε βάρος του από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Ο ίδιος δηλώνει άγνοια
- Χιλή: Υπουργεία σε δύο άλλοτε δικηγόρους του δικτάτορα Πινοτσέτ ανέθεσε ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος
- Μεξικό: Εξέδωσε στις ΗΠΑ 37 φερόμενα ως μέλη συμμοριών
- Νίγηρας: Σφαγή 31 αμάχων σε επίθεση που αποδίδεται στους τζιχαντιστές
- Ισραήλ: «Σε υψηλή ετοιμότητα» για το Ιράν και σε «συντονισμό» με τις ΗΠΑ

