36

Ένα πρόγραμμα υπολογιστή που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ χρησιμοποιεί μαθηματικούς αλγόριθμους για να μαθαίνει την προσωπική τεχνοτροπία κάθε ζωγράφου και να καταλαβαίνει αν ένα έργο είναι γνήσιο ή πλαστό. Προς το παρόν, οι ειδικοί των έργων τέχνης δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι θα μείνουν άνεργοι.

«Ο τομέας της μηχανικής όρασης είναι εξαιρετικά περίπλοκος και πολύπλευρος. Ελπίζουμε ότι το επίτευγμά μας αποτελεί ένα ακόμα βήμα μπροστά» δήλωσε στο EurekAlert.org ο καθηγητής Ντάνιελ Κέρεν που ανέπτυξε το λογισμικό στο Πανεπιστήμιο της Χάιφας.

Το λογισμικό σαρώνει τους πίνακες και μετατρέπει την εικόνα σε μια σειρά μαθηματικών συμβόλων και τιμών. Έχοντας αναλύσει μερικά έργα ενός ζωγράφου ώστε να μάθει το προσωπικό του στιλ, το πρόγραμμα είναι σε θέση να αναγνωρίσει άλλα έργα του που ο υπολογιστής δεν είχε ξαναδεί.

«Όταν ο υπολογιστής μάθει να αναγνωρίζει τους πίνακες με ρολόγια του Νταλί, θα αναγνωρίσει και τα άλλα έργα του, ακόμα και αν δεν απεικονίζουν ρολόγια» εξήγησε ο Δρ Κέρεν. «Όταν ο υπολογιστής μάθει να αναγνωρίζει τους στροβιλισμούς του Βαν Γκογκ, θα τους αναγνωρίσει και σε πίνακες που δεν είχε ξαναδεί».

Ο καθηγητής παραδέχεται ότι η μηχανική όραση βρίσκεται ακόμα σε νηπιακά στάδια και δεν υπερτερεί της ανθρώπινης όρασης παρά μόνο σε εξειδικευμένες λειτουργίες, όπως η δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων.

Αν και το νέο λογισμικό δεν θα είναι και τόσο χρήσιμο στους ειδικούς των έργων τέχνης, παρόμοια προγράμματα θα μπορούσαν στο μέλλον να γίνουν πολύτιμα εργαλεία τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ