Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Κάπνισμα και οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού τροποποιούν τους γευστικούς κάλυκες

Κάπνισμα και οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού τροποποιούν τους γευστικούς κάλυκες

Νέα Υόρκη: Το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού τροποποιούν το πώς αντιλαμβάνονται οι γυναίκες τα γλυκά τρόφιμα και ποια τρόφιμα επιθυμούν, σύμφωνα με μελέτες που διενεργήθηκαν από δυο ερευνήτριες του Monell Chemical Senses Center.

Νέα Υόρκη: Το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού τροποποιούν το πώς αντιλαμβάνονται οι γυναίκες τα γλυκά τρόφιμα και ποια τρόφιμα επιθυμούν, σύμφωνα με μελέτες που διενεργήθηκαν από δυο ερευνήτριες του Monell Chemical Senses Center.

Η Δρ Μαρτα Γιανινα Πεπινο και η Δρ Τζουλι Μεννελα διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν ήταν λιγότερο ευαίσθητες στις γλυκείες γεύσεις. Χρειάζονταν υψηλότερες συγκεντρώσεις ζάχαρης για να ανιχνεύσουν μια γλυκιά γεύση και όσο περισσότερα χρόνια κάπνιζαν τόσο λιγότερο ικανές ήταν να αντιληφθούν την γλυκιά γεύση.

Οι ερευνήτριες διαπίστωσαν επίσης ότι το κάπνισμα οδηγεί σε αυξημένη επιθυμία για φαγητό, ειδικά για αμυλούχους υδατάνθρακες και λιπαρά τρόφιμα. Όσο εντονότερη ήταν η επιθυμία για τσιγάρο τόσο συχνότερες και οι λιγούρες για τρόφιμα με λιπαρά και υδατάνθρακες.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις προέρχονται από τεστ που έγιναν σε δύο ομάδες γυναικών: 27 ενεργές καπνίστριες (18 με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού) και 22 που δεν είχαν καπνίσει ποτέ (εννέα με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού). Οι ερευνητές μέτρησαν τις λιγούρες για γλυκά και άλλα συγκεκριμένα τρόφιμα και στις καπνίστριες, την έντονη επιθυμία για τσιγάρο.

Τελικά το τσιγάρο τροποποιεί τις αισθήσεις. Η ευαισθησία στις οσμές όπως και στις πικρές και γλυκές γεύσεις μειώνεται ως συνέπεια του καπνίσματος.

Επίσης προέκυψαν στοιχεία ότι ανεξαρτήτως τσιγάρου, οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού είχαν προτίμηση στα γλυκά και λιγουρεύονταν πιο συχνά γλυκά από τις γυναίκες χωρίς ανάλογο οικογενειακό ιστορικό.

Η εξάρτηση από το αλκοόλ και την νικοτίνη και οι σχέσεις μεταξύ των δύο ουσιών με την μεγαλύτερη συγγένεια και ευαισθησία στα γλυκά μπορεί να πηγάζει από μια κοινή νευροβιολογική βάση ανταμοιβής ή γενετικούς παράγοντες.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο