Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Παύει κάθε δίωξη για 15 φυγόστρατους λόγω παρέλευσης πενταετίας

Παύει κάθε δίωξη για 15 φυγόστρατους λόγω παρέλευσης πενταετίας

Αποφεύγουν την... τσιμπίδα της Ποινικής Δικαιοσύνης περίπου 15 από τους 95 στρατεύσιμους που απέφυγαν τη στράτευση με πλαστά πιστοποιητικά, ενώ για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια, προκειμένου να «ξεφορτωθεί» την υπόθεση.

71

Αποφεύγουν την… τσιμπίδα της Ποινικής Δικαιοσύνης περίπου 15 από τους συνολικά 95 στρατεύσιμους που απέφυγαν τη στράτευση με πλαστά πιστοποιητικά, ενώ, όσον αφορά στη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια, προκειμένου να αποτινάξει το βάρος από τους ώμους της.

Όπως γράφει την Τρίτη η εφημερίδα Τα Νέα, για τους φυγόστρατους αυτούς έπαυσε ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Πενταγώνου, κάθε δίωξη από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, λόγω παρέλευσης πενταετίας από τη χρήση των πλαστών πιστοποιητικών στην περίπτωσή τους.

Αξιωματικοί με πείρα στο χειρισμό παρόμοιων υποθέσεων κατά την τελευταία 15ετία επισημαίνουν ότι σε ορισμένες από τις περιπτώσεις που παραγράφηκαν υπήρξε μεγαλύτερη του αναμενομένου καθυστέρηση κατά τη διοικητική διερεύνηση των εντοπιζόμενων ύποπτων φακέλων.

Με αφορμή και αυτήν την πτυχή, νομικοί κύκλοι έθεταν θέμα κατά πόσο μπορεί να δημοσιοποιηθούν ονόματα πολιτών, εις βάρος των οποίων σήμερα δεν υφίσταται -λόγω παραγραφής- κατηγορία.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αποφασίζει ίσως και την Τρίτη για τον τρόπο που θα χειριστεί συνολικά το θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων των 95 φυγόστρατων.

Τα σενάρια που εξετάζουν ο υπουργός Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος είναι κατά βάση δύο: Πρώτον, να στείλουν τα ονόματα και των 95 στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αυτή να αποφασίσει εάν και ποια εξ αυτών πληρούν τα κριτήρια («δημόσια πρόσωπα που έχουν κοινωνική επιρροή»). Δεύτερον, να στείλουν τα ονόματα στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να κινηθεί από εκεί η όποια διαδικασία δημοσιοποίησης.

Το πιθανότερο είναι να επιλεγεί η πρώτη λύση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο