Επαφές Γ.Παπανδρέου στην Αγκυρα με την τουρκική πολιτική ηγεσία
Επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία πραγματοποιεί στην Αγκυρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς- Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία πραγματοποιεί στην Αγκυρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο κ. Παπανδρέου συμπροεδρεύει με τον Φιλανδό πρώην πρωθυπουργό Πάαβο Λίπονεν, στην Αντιπροσωπεία Υψηλού Επιπέδου η οποία έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Η Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εναρμόνισης με την ΕΕ της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς και με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μουράτ Καραγιαλτσίν και με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι σοσιαλιστές έχουμε ξεκάθαρη θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με μία πραγματική υποψηφιότητα, αλλά και με όλες τις υποχρεώσεις», δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η Αντιπροσωπεία υπογράμμισε την «ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των θρησκευτικών κοινοτήτων και μειονοτήτων» και επισήμανε ότι είχε την ευκαιρία να θέσει όλα τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το θέμα της Κύπρου, καθώς επίσης και την υποχρέωση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στην Τελωνειακή Ένωση.
Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση αυτή αναχωρεί από την Τουρκία, ενώ η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συνεχίσει τις επαφές της και την Τρίτη στην Αγκυρα.
Τα συμπεράσματα της Ομάδας σχετικά με τις επαφές αυτές θα ανακοινωθούν τον προσεχή Δεκέμβριο από τον κ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Ομάδας Πάαβο Λίπονεν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Πόρτο.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,