Καταχώνεται για λόγους προστασίας το Αρρηφόριο στην Ακρόπολη
Την κατάχωση των καταλοίπων του Αρρηφορίου στην Ακρόπολη, ως ύστατη λύση διάσωσής του, αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2006.
43
Την κατάχωση των καταλοίπων του Αρρηφορίου στην Ακρόπολη, ως ύστατη λύση διάσωσής του, αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Πρόκειται για ένα μικρό αρχαϊκό οικοδόμημα, το οποίο, κατά τον Παυσανία, ήταν ο οίκος των δύο αρρηφόρων παρθένων, που ύφαιναν τον πέπλο της θεάς Αθηνάς.
Το οικοδόμημα βρίσκεται σε κακή κατάσταση εξαιτίας του πωρόλιθου, με τον οποίο έχει κατασκευαστεί.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ, καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας «το αρχαιολογικό ενδιαφέρον των πενιχρών λειψάνων του μνημείου είναι μεγάλο, γιατί συνδέονται με την πανάρχαιη λατρεία, τη μυστική κάθοδο των Αρρηφόρων από την Ακρόπολη και την πορεία τους προς το ιερό της Αφροδίτης τοις εν κήποις».
Σύμφωνα με το Βήμα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη, βάσει της οποίας θα γίνει η κατάχωση του μνημείου.
Το έργο ανέλαβε η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2006.
Η κατάχωση θα γίνει σε δύο φάσεις: Στην πρώτη θα καλυφθεί το σύνολο των θεμελίων ακολουθώντας το ανάγλυφό τους, ενώ η τελική μορφή θα προέλθει με τη συνολική διαμόρφωση των εδαφών της Ακρόπολης μετά την ολοκλήρωση των έργων και την απομάκρυνση των μηχανημάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τραπεζικές απάτες: Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει προβάδισμα στους επιτήδειους
- Εργατικά δυστυχήματα: Δουλεύοντας μέχρι θανάτου…
- Πώς ζεσταίνονταν οι μοναχοί στον Μεσαίωνα – Τα θερμαινόμενα δωμάτια και η αξία της φωτιάς
- Εννέα μυστικά για να σπάσεις την «κατάρα» του single μετά τα 30
- Άλλαξαν χέρια ακίνητα 4,2 δισ. ευρώ το 2025
- Πενία τέχνας κατεργάζεται – Τι θα τρώμε στο μέλλον;






