H Γερμανία αποφάσισε να ανοίξει τα αρχεία της περιόδου του Ολοκαυτώματος
Τέλος σε διαμάχη ετών έβαλε η γερμανική κυβέρνηση με την απόφασή της να ανοίξει τα αρχεία του Ολοκαυτώματος. Οι σχετικοί φάκελοι περιέχουν στοιχεία και πληροφορίες για περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
30
Τέλος σε μια διαμάχη ετών έβαλε την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση με την απόφασή της να ανοίξει τα αρχεία του Ολοκαυτώματος. Οι σχετικοί φάκελοι περιέχουν στοιχεία και πληροφορίες για περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Μέχρι σήμερα η Γερμανία απαντούσε αρνητικά στο αίτημα ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισραήλ να ανοίξουν τα αρχεία, επικαλούμενη το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής.
Επιπλέον, επί σειρά ετών η Γερμανία εξέφραζε φόβους ότι το άνοιγμα των αρχείων θα προκαλούσε σωρεία αγωγών εις βάρος της. Σήμερα, όμως, ο φόβος των αγωγών έχει απομακρυνθεί, δεδομένου ότι τα δικαιώματα για έγερση διεθνών αγωγών έχουν παραγραφεί.
Τα αρχεία βρίσκονται στο Μπαντ Αρόλζεν της κεντρικής Γερμανίας, σε αποθήκες που χρησιμοποιούσαν τα SS. Περιέχουν δε όλων των ειδών τις πληροφορίες: «από αποτελέσματα εξετάσεων για ψείρες μέχρι ασφαλιστικά συμβόλαια» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC.
O Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είχε πρόσβαση στα αρχεία, προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους αναζητούσαν τους συγγενείς τους. Ακόμα και σήμερα, λαμβάνει περίπου 150 χιλιάδες αιτήσεις το χρόνο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Οικειοθελής εισαγωγή σε κέντρο θεραπείας
- Οπαδός της Μάντσεστερ Σίτι τρόλαρε πίνοντας από μπουκάλι… Άρσεναλ! (vid, pics)
- Τραγωδία στους Παξούς: Νεκρός 15χρονος μοτοσικλετιστής σε τροχαίο
- Επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα – Συνεχείς οι αφίξεις πλοίων στα λιμάνια της Αττικής
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της Δευτέρας (13/4): Πού θα δείτε το ντέρμπι Εφές-Φενέρμπαχτσε και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Το… τερμάτισε: Μετά την επίθεση στον Πάπα ο Τραμπ εμφανίζεται ως… Χριστός
- Μέσα Μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και Τραμ Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα
- Οι νέοι στην Ουγγαρία έδιωξαν τον Ορμπάν από την εξουσία – Ο λόγος που έχασε τις εκλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442