Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι μετά τα 5,7 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο της Ζακύνθου
Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά τα 5,7 Ρίχτερ που ανησύχησαν τους κατοίκους της Ζακύνθου και άλλων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας. Η απουσία μετασεισμών -έχει σημειωθεί μόλις ένας- δημιουργεί προβληματισμό.
30
Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι σεισμολόγοι σε σχέση με τα 5,7 Ρίχτερ που ανησύχησαν τους κατοίκους της Ζακύνθου και άλλων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας. Η απουσία μετασεισμών -έχει σημειωθεί μόλις ένας- δημιουργεί προβληματισμό.
Μιλώντας στα Νέα της Πέμπτης, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, τόνισε ότι δεν έχουν σημειωθεί ισχυροί μετασεισμοί που να δείχνουν ότι εκτονώνεται η κατάσταση.
Επιφυλακτικός και ο σεισμολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Βασίλης Καρακώστας, ο οποίος υπενθυμίζει ωστόσο ότι ανάλογοι σεισμοί -μεταξύ 5 και 6 Ρίχτερ- είναι συνηθισμένοι στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.
Υπενθυμίζεται ότι από τα παράλια της Ηπείρου έως τις δυτικές και νότιες ακτές της Πελοποννήσου είναι το όριο επαφής και σύγκλισης της αφρικανικής με την ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα: η πρώτη βυθίζεται με ταχύτητα περίπου 4,5 εκατοστών τον χρόνο κάτω από τη δεύτερη.
Επιπλέον δυτικά του ελληνικού χώρου, στην περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς, η απουλία μικρόπλακα εκτελεί μια αριστερόστροφη κίνηση και το ανατολικό της όριο συγκρούεται με την Πίνδο.
Όλες αυτές οι κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών «συναντώνται» στην περιοχή της Κεφαλονιάς, με αποτέλεσμα στον χώρο αυτό να παρουσιάζεται η μεγαλύτερη σεισμικότητα ολόκληρης της Ευρώπης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΠΑΣΟΚ: Πρωτοβουλίες για να μπει τέλος στην εσωστρέφεια
- Ο Αλκαράθ «έσπασε» το οικονομικό ρεκόρ του Australian Open
- Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης συμμετείχε σε ετήσιες εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων του Πειραιά
- Ανεργία «μονοψήφια» φτώχεια διψήφια: Τι κρύβεται πίσω από την ψαλίδα στα ποσοστά ανεργίας ΔΥΠΑ-ΕΛΣΤΑΤ
- Grammy 2026 κι αυτοέκφραση – Οι εμφανίσεις που άρεσαν και οι δύο που δυσαρέστησαν
- Κούβα: Αρνείται τις κατηγορίες ότι αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ – Έτοιμη για «εποικοδομητική συνεργασία»
- Ανεβάζει στροφές το κόμμα Τσίπρα – H «Ιθάκη» πιάνει… και την Οικολογία
- «Βόμβα»: Ο Ρονάλντο αρνείται να παίξει με την Αλ Νασρ λόγω διαφωνίας με τη διοίκηση!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)







































![Μεγάλη κατολίσθηση στην Ιόνια οδό – Έκλεισε και στα δύο ρεύματα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/Capture-16-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442