Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο μετέπειτα εκδήλωσης διαβήτη
Νέα Υόρκη: Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη μετέπειτα, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη μετέπειτα, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Oulu με επικεφαλής τον Juha S. Tapanainen έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 435 γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης και 435 υγιείς γυναίκες (ομάδα ελέγχου) για περίπου έξι χρόνια.
Συνολικά 20 γυναίκες (4,6%) στην ομάδα του σακχαρώδους διαβήτη κύησης εκδήλωσαν διαβήτη τύπου Ι και 23 (5,3%) εκδήλωσαν διαβήτη τύπου ΙΙ. Καμιά εκ των γυναικών της ομάδας ελέγχου δεν εκδήλωσε διαβήτη.
Εκατόν πενήντα πέντε γυναίκες (35,6%) με διαβήτη κύησης υπεβλήθησαν σε θεραπεία με ινσουλίνη κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της κυοφορίας. Εκ των 20 γυναικών με διαβήτη κύησης που εκδήλωσαν διαβήτη τύπου Ι, 18 (90%) είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με ινσουλίνη όπως και 18 εκ των 23 (78,3%) που είχαν εκδηλώσει διαβήτη τύπου ΙΙ.
Συνολικά, το 62,5% των γυναικών που εκδήλωσαν διαβήτη τύπου ΙΙ βρέθηκαν θετικές για αντισώματα νησιδίων. Μόνο δυο γυναίκες που μετέπειτα εκδήλωσαν διαβήτη τύπου ΙΙ βρέθηκαν θετικές για αυτο-αντισώματα.
Τα αποτελέσματα της περαιτέρω ανάλυσης έδειξαν ότι οι γυναίκες κάτω των 30 ετών που χρειάστηκαν ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της κύησης για τον διαβήτη και εκείνες που ήταν θετικές για αυτο-αντισώματα είχαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου Ι.
Οι γυναίκες αυτές λοιπόν πρέπει να παρακολουθούνται στενά μετά την εγκυμοσύνη διότι μια προηγούμενη διάγνωση διαβήτη τύπου Ι σχετίζεται με μια συντηρητική ικανότητα παραγωγής ινσουλίνης και χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών του κυκλοφορικού συστήματος.
health.in.gr
- Πώς δρούσε το κύκλωμα που εκμεταλλευόταν ανήλικους αλλοδαπούς για να πουλάνε λαθραία τσιγάρα – 11 συλλήψεις
- Γαλλία: Drones εθεάθησαν πάνω από τη βάση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Μπρεστ
- Ο αθέατος πόλεμος μεταξύ των διαιτητών
- Ποιοι τουρίστες επιλέγουν την Αθήνα – Οι δύο σημαντικότερες αγορές
- ΣΥΡΙΖΑ: Πού πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης; – Διαφήμιση 828.000€ για σιδηροδρομικά που δεν έγιναν
- Ο νέος τουριστικός χάρτης: Γιατί αλλάζουν οι προορισμοί και τι σημαίνει για την οικονομία
- «Κρυφός φόρος» η ακρίβεια στα τρόφιμα – Ο δραματικός αντίκτυπός της στην καθημερινότητα
- «Με έκαψε σήμερα» – Ο Τιμοτέ Σαλαμέ αποκαλύπτει το τελευταίο μήνυμα που έλαβε από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442