43

Τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου παρουσιάζει την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο των Επιδαυρίων 2005, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο».

Η παράσταση παρουσιάζεται σε μετάφραση Οδυσσέα Νικάκη, σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και Β σκηνοθέτη τον Σοφοκλή Πέππα, σκηνικά και κοστούμια Φαίδωνα Πατρικαλάκη, χορογραφίες Αγγελικής Στελλάτου, βοηθός χορογράφου η Ρούλα Κουτρουμπέλη, μουσική Γιούρι Στούπελ και φωτισμούς Xριστίνας Θανάσουλα. Τις ειδικές κατασκευές υπογράφει η Κική Ψαρού.

Με τον «Προμηθέα Δεσμώτη», που αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, της οποίας τα άλλα δύο δράματα, ο «Προμηθέας Λυόμενος» και ο «Προμηθέας Πυρφόρος» σώζονται αποσπασματικά, ο Αισχύλος θέλησε να υμνήσει όχι μόνο τον ηρωικό τιτάνα που δίνοντας την ευεργετική φωτιά στους ανθρώπους, έθεσε τις βάσεις για την πνευματική πρόοδο της Αθήνας, αλλά, δι αυτού, την ανθρώπινη θέληση για πρόοδο και γνώση.

Ταυτοχρόνως υποκλίνεται στο ιδανικό του πολίτη που ορθώνει τη λογική απέναντι στη μοίρα του και απέναντι στη δύναμη και τη βία της εξουσίας.

Στην παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» ο Κώστας Καζάκος εκτός από τη σκηνοθεσία ενσαρκώνει και τον ομώνυμο ήρωα ενώ τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Φιλαρέτη Κομνηνού (Ιώ), Κωνσταντίνος Καζάκος (Ερμής), Βασίλης Κολοβός (Ωκεανός), Δημήτρης Ναζίρης (Ήφαιστος), Χρήστος Κάλλοου (Κράτος) και Κατερίνα Φωτιάδη (Βία).

Στο χορό των 16 Ωκεανίδων συμμετέχουν οι: Αδριανή Τουντοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Κατερίνα Φωτιάδη, Μαρία Συριανού, Μαρία Συκιανάκη, Χρύσα Παπά, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ειρήνη Καζάκου, Ελένη Κούστα, Δέσποινα Μακρή, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Μάμιλη Μπαλακλή, Θεοδώρα Μουκούλη, Ελένη Παπαδοπούλου, Δανάη Σδούγκου, Ειρήνη Τζανετουλάκου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ