36

Ο πυκνός δίσκος σκόνης που περιβάλλει ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο στον αστερισμό του Κριού δημιουργήθηκε πιθανότατα από τη σύγκρουση δυο μικρών πλανητών πριν από λιγότερο από 1.000 χρόνια. Μια παρόμοια σύγκρουση της Γης με άλλο μεγάλο σώμα πιστεύεται ότι οδήγησε στο σχηματισμό της Σελήνης.

Το άστρο BD+20 307, στο οποίο εντοπίστηκε ο δίσκος σκόνης, είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από τον Ήλιο και απέχει από τη Γη 300 έτη φωτός, αναφέρει στο Nature η διεθνής ερευνητική ομάδα. Η μελέτη βασίστηκε σε παρατηρήσεις με τα υπέρυθρα τηλεσκόπια Keck I και Gemini North στη Χαβάη.

«Η ποσότητα της θερμής σκόνης κοντά στο BD+20 307 είναι χωρίς προηγούμενο και δεν θα με εξέπλητε αν ήταν το αποτέλεσμα μιας τεράστιας σύγκρουσης ανάμεσα σε σώματα με μέγεθος πλανητών» αναφέρει στο BBC ο Μπένζαμιν Ζούκερμαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες.

Ο δίσκος απέχει από το μητρικό άστρο περίπου όσο η Γη από τον Ήλιο και αποτελείται από σκόνη τόσο λεπτόκοκκη όσο τα σωματίδια στον καπνό του τσιγάρου.

«Οποιαδήποτε σύγκρουσης μεγάλων μαζών και να συνέβη, κατάφερε να κονιορτοποιήσει πάρα πολύ βράχο» σχολιάζει η Αλίσια Ουάινμπεργκ του Ινστιτούτου Carnegie, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σύγκρουση συνέβη πριν από λιγότερα από 1.000 χρόνια, αλλιώς η σκόνη θα είχε πλησιάσει το άστρο και θα είχε απορροφηθεί.

Η ανακάλυψη συνηγορεί στην κρατούσα θεωρία ότι στο πρώιμο Ηλιακό Σύστημα τέτοιες συγρκούσεις ήταν συχνές. Η επικρατέστετη θεωρία για το σχηματισμό της Σελήνης είναι ότι δημιουργήθηκε από συντρίμμα της σύγκρουσης της Γης με ένα σώμα στο μέγεθος του Αρη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ