36

Στο βάθος κάθε σακούλας ποπκόρν περιμένει πάντα μια δυσάρεστη έκπληξη -ελαττωματικοί σπόροι καλαμποκιού που αρνήθηκαν να σκάσουν. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι έλυσαν το μυστήριο με τα το σκάρτο καλαμπόκι.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι οι πυρήνες του καλαμποκιού μπορούν να μετατραπούν σε ποπκόρν μόνο όταν η υγρασία μέσα στον αμυλώδη σπόρο βρίσκεται σε συγκεκριμένα επίπεδα, περίπου 15%.

Όμως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue στην Ιντιανάπολις διαπίστωσαν ότι, πέρα από την υγρασία, βασικός παράγοντας είναι η δομή του περισπέρμιου, της φλούδας που καλύπτει κάθε σπόρο.

Αν το περισπέρμιο έχει ρωγμές, η υγρασία διαρρέει, καθώς το καλαμπόκι ζεσταίνεται, και έτσι δεν συσσωρεύεται η πίεση που απαιτείται για την «έκρηξη».

«Είναι σαν μικρά δοχεία πίεσης που εκρήγνυνται όταν η πίεση φτάσει ένα ορισμένο σημείο» εξηγεί ο Μπρους Χάμακερ, καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Purdue. «Αν όμως δραπετεύσει αρκετή υγρασία, [ο σπόρος] χάνει την ικανότητα να σκάει και απλά μένει εκεί».

Σύμφωνα με τον Χάμακερ, δύο παραγωγοί ποπκόρν έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι ερευνητές συνέκριναν σε φούρνο μικροκυμάτων τις επιδόσεις 14 ποικιλιών καλαμποκιού από την πολιτεία της Ιντιάνα. Στους σπόρους που δεν έσκασαν, εντοπίστηκαν διαφορές στην κρυσταλλική δομή του περισπέρμιου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό των «σκάρτων» σπόρων ποικίλει πολύ από μάρκα σε μάρκα καλαμποκιού. Στα πειράματα, το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε από το 4% στις ανώτερες μάρκες έως το 47% στις φθηνότερες -περίπου το μισό από το καλαμπόκι.

Η έρευνα θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο στην επιθεώρηση BioMacromolecules.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press