36

Η σύνθεση του γάλακτος και του κρέατος στα κλωνοποιημένα βοοειδή δεν διαφέρει σε σχέση με τα φυσιολογικά εκτρεφόμενα ζώα, συμπεραίνουν Αμερικανοί και Ιάπωνες επιστήμονες.

Ομάδα Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, με επικεφαλής τον Δρ Ζιανγκζόνγκ Γιανγκ, αναφέρει στο Proceedings of the National Academy of Sciences ότι η ανάλυση περισσότερων από 100 χαρακτηριστικών των παραπάνω προϊόντων δεν έδειξε αξιοσημείωτες διαφορές.

Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν δείγματα γάλακτος από τέσσερις κλώνους της γαλακτοπαραγωγικής αγελάδας Holstein για παραμέτρους όπως το περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, λιπαρά και λακτόζη. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των παραμέτρων αυτών στο γάλα των κλωνοποιημένων ζώων και των φυσιολογικά εκτρεφόμενων. Επιπλέον, το κρέας από δυο κλώνους του διάσημου ιαπωνικού ταύρου εκτροφής Kamitakafuku πληρούσε τις βιομηχανικές προδιαγραφές για παραμέτρους όπως η σωστή αναλογία σε λίπος και η σύνθεση λιπαρών-οξέων.

Αν και το κρέας από τα κλωνοποιημένα βοοειδή υπερείχε από αυτό των φυσιολογικά εκτρεφόμενων, οι επιστήμονες το θεώρησαν αναμενόμενο καθώς οι κλώνοι προέκυψαν από έναν υπερ-ταύρο με ασυνήθιστα υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά.

Πάντως από τη μελέτη συνεπάγεται ότι τα γονίδια των κλώνων λειτουργούν φυσιολογικά. «Η παραγωγή κάθε συστατικού στοιχείου της πρωτεΐνης του γάλακτος εμπεριέχει την περίτεχνη ρυθμιστική λειτουργία πολλών πρωτεϊνών και ενζύμων και κάθε μη φυσιολογική έκφραση γονιδίου θα έπρεπε να αντανακλάται σε ανισορροπίες στα συστατικά στοιχεία του γάλακτος», εξηγούν οι ειδικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως βάση για τη σύσταση κατευθυντήριων οδηγιών για περαιτέρω μελέτη μεγαλύτερου αριθμού κλώνων με διαφορετικό γενετικό παρελθόν.

Παρά τη δημοσίευση των στοιχείων, η διαμάχη για το αν είναι ασφαλές να καταναλώνει ο άνθρωπος προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα εξακολουθεί να υφίσταται και μόνο το μέλλον θα δείξει τελικά ποιοι έχουν δίκιο.

health.in.gr