Μικροσκοπικοί αναμεταδότες αποκαλύπτουν τα σχέδια πτήσης των πεταλούδων
Πεταλούδες σημαδεμένες με μικροσκοπικούς αναμεταδότες ραντάρ αποκάλυψαν για πρώτη φορά σχέδια στο φαινομενικά ανέμελο πέταγμα των εντόμων. Οι σπειροειδείς ελιγμοί προς τα κάτω είναι πιθανότατα δρομολόγια αναγνώρισης.
36
Πεταλούδες σημαδεμένες με μικροσκοπικούς αναμεταδότες ραντάρ αποκάλυψαν για πρώτη φορά σχέδια στο φαινομενικά ανέμελο πέταγμα των εντόμων. Οι σπειροειδείς ελιγμοί προς τα κάτω είναι πιθανότατα δρομολόγια αναγνώρισης.
Οι Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να παρακολουθήσουν περίπου 30 πεταλούδες σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, τοποθετώντας στις ράχες τους τις συσκευές, βάρους μόλις 12 milligram.
«Πρέπει να αφαιρέσεις προσεκτικά τις τρίχες πρώτα» εξηγεί στο Nature.com η Λίζι Καντ, επικεφαλής της ομάδας στο ερευνητικό κέντρο Rothamsted Research. «Τους έκανα χαλάουα με σελοτέιπ».
Σημαδεμένες πεταλούδες δύο ειδών, Inachis io και Aglais urticae, απελευθερώθηκαν στο κτήμα του ιδρύματος, το οποίο σάρωνε ένα ειδικό ραντάρ. Όταν οι αναμεταδότες δεχθούν το σήμα, στέλνουν μια χαρακτηριστική απάντηση που ενημερώνει για τη θέση τους.
Και τα δύο είδη, αποκάλυψε η ανάλυση των δεδομένων, ακολουθούν δύο διακριτά σχέδια πτήσης: είτε κινούνται ευθεία, πετώντας με ταχύτητα περίπου τρία μέτρα ανά δευτερόλεπτο, είτε πετούν σε κύκλους, από πάνω προς τα κάτω, για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
«Η ελικοειδής πτήση πιστεύεται ότι είναι συμπεριφορά αναζήτησης» αναφέρει η Καντ. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε τέλη καλοκαιριού, οπότε τα έντομα πιθανότατα έψαχναν για νέκταρ ή ένα ξηρό μέρος, όπως σχισμές σε κορμούς, όπου θα μπορούσαν να διαχειμάσουν. Η ευθεία πτήση φαίνεται να προτιμάται για απομάκρυνση από μια περιοχή ή από θυρευτές.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B, έδειξε επίσης ότι οι πεταλούδες αντιδρούν σε ερεθίσματα που προέρχονται έως και από 200 μέτρα μακριά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τούρκος αξιωματούχος: Ο πύραυλος δεν είχε στόχο την Τουρκία, πιστεύουμε ότι στόχευε βάση στην Κύπρο
- Οριστικά χωρίς οπαδούς στο Άνφιλντ η Γαλατασαράι κόντρα στη Λίβερπουλ
- Δολοφόνησαν την κομμουνίστρια, φεμινίστρια Γιανάρ Μοχάμεντ στο Ιράκ – Δεν έχει αναλάβει κανείς ευθύνη
- Γερμανία: Δεν σχεδιάζει να στείλει στρατιωτική υποστήριξη στην Κύπρο – Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει «ανά πάσα στιγμή»
- Εκτακτες οδηγίες στη Κύπρο: Αποστολή SMS στις 7 το απόγευμα – Τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση ανάγκης
- Η στιγμή που η Χεζμπολάχ πλήττει ισραηλινό τανκ Merkava στον νότιο Λίβανο



