Γαλλική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία μιας εννιαίας διαδικτυακής βιβλιοθήκης με ευρωπαϊκά έργα. Το πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην ανακοίνωση του Google ότι θα προσφέρει πρόσβαση στις μεγαλύτερες αμερικανικές βιβλιοθήκες.
36
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία μιας εννιαίας διαδικτυακής βιβλιοθήκης με ευρωπαϊκά έργα. Το πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην ανακοίνωση του Google ότι θα προσφέρει πρόσβαση σε 15 εκατομμύρια τόμους από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βιβλιοθήκες.
Όπως αναφέρει την Πέμπτη το BBC, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «μια σημαντική κίνηση για να κάνουμε τη γνώση διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο μέσω του Διαδικτύου βρίσκεται σε εξέλιξη».
Την Τετάρτη, ο Σιράκ είχε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ και τον διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ζαν-Νοέλ Ζανεντέ και τους ζήτησε να μελετήσουν με ποιο τρόπο οι μεγάλες βιβλιοθήκες της Γαλλίας και της υπόλοιπης ΕΕ «μπορούν να γίνουν προσβάσιμες ευρύτερα και ταχύτερα μέσω του Διαδικτύου».
Ο Ζανεντέ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι πρέπει να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή αντεπίθεση» στην πρωτοβουλία του Google. Ο αξιωματούχος είχε εκτιμήσει τότε ότι το πρόγραμμμα της αμερικανικής εταιρείας, κόστους 200 εκατ. δολαρίων, θα επιφέρει «τη συντριπτική κυριαρχία των ΗΠΑ στη διαρμόρφωση της κοσμοθεωρίας των μελλοντικών γενεών».
Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Google, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015, θα συμπεριλάβει τόμους από τις βιβλιοθήκες του Στάνφορντ, του Μίσιγκαν, του Χάρβαρντ και της Νέας Υόρκης.
Ο Σιράκ πρόκειται να συζητήσει το γαλλικό σχέδιο με Ευρωπαίους υπουργούς τον προσεχή Μάιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πούτιν: Το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για συνομιλίες – Ο εχθρός υποχωρεί στο μέτωπο – Live η ετήσια συνέντευξη
- Η κακή εμφάνιση του Μίτσιτς με τον Παναθηναϊκό έφερε αποκαλύψεις: «Υπάρχουν πράγματα που τον ενοχλούν»
- «Buongiorno»: Στηρίζει το σπουδαίο έργο του Make-A-Wish Ελλάδος
- Μπήκαν οι πρώτες κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας στην Αττική
- Το Ισραήλ συλλαμβάνει Ρώσο πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν
- Νίκος Παππάς: Συγγνώμη μεν αλλά… – Οι δικαιολογίες για τον ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου


