36

Η Microsoft διαθέτει μέσω του Διαδικτύου οκτώ πακέτα ενημερωτικού κώδικα (patch) για την επίλυση κενών ασφάλειας στο λογισμικό των Windows, ορισμένα από τα οποία χαρακτηρίζονται «κρίσιμα», καθώς θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε χάκερ να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του συστήματος.

Ένα από τα επτά κρίσιμα «μπαλώματα» διορθώνει μια σειρά από κενά ασφάλειας στον Internet Explorer που θα επέτρεπαν στους επιτιθέμενους να εγκαθιστούν προγράμματα, να δουν, να τροποποιήσουν ή να διαγράψουν δεδομένα, ή να δημιουργήσουν νέους λογαριασμούς πρόσβασης με πλήρη δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον Στίβεν Τουλούζ, επικεφαλής σε πρόγραμμα ασφάλειας της Microsoft, τεχνικές επίθεσης που αξιοποιούν τα ελαττώματα του Internet Explorer έχουν ήδη δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για επιθέσεις.

Μια ακόμα ευπάθεια των Windows, η οποία αφορά την λειτουργία απεικόνισης γραφικών «PNG Precessing», θα επέτρεπε στους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα μόλις ο χρήστης ανοίξει ένα μολυσμένο αρχείο εικόνας, για παράδειγμα μέσω του Media Player ή του MSN Messenger.

Η Microsoft συνιστά σε όλους τους χρήστες Windows να ενεργοποιήσουν την επιλογή αυτόματης αναβάθμισης (Automatic Updates) ή να επισκεφθούν άμεσα τον δικτυακό τόπο Windows Update.

Η κυκλοφορία των νέων patches έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εξαγοράσει την εταιρεία αντι-ιικού λογισμικού Sybari Software, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δικού της λογισμικού προστασίας από ιούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press