36

Υπεράκτια αιολικά πάρκα με συνολική έκταση μικρότερη από 150.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θα μπορούσαν να καλύψουν στο μέλλον τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης με μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA).

Όπως αναφέρει το Reuters, η εκτίμηση αυτή ανακοινώθηκε στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο.

Η βιομηχανία αιολικής ενέργειας βρίσκεται σε άνθηση, καθώς η διεθνής κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με την κλιματική αλλαγή, συνέπεια της καύσης ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο η επέκταση των αιολικών πάρκων συναντά αντιστάσεις, καθώς πολλοί θεωρούν ότι οι ανεμογεννήτριες ασχημαίνουν το τοπίο και απειλούν τα διερχόμενα πουλιά.

Η EWEA ανακοίνωσε πάντως ότι σύντομα θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια με στόχο να καθησυχάσει τους φόβους των πολιτών. Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει αφίσες, καταχωρήσεις σε εφημερίδες και εκθέσεις φωτογραφίας αφιερωμένες στην «ομορφιά των τουρμπίνων».

Η Ένωση ευελπιστεί ότι μέχρι το 2010 η ισχύς των αιολικών πάρκων στην Ευρώπη θα έχει αυξηθεί στα 75 Gigawatt (τα 10GW από υπεράκτιες τουρμπίνες) και θα καλύπτει το 5,5% της ζήτησης. Καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το νούμερο αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 12% έως το 2020.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στα πουλιά, ακόμα και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως οι Φίλοι της Γης, παραδέχονται ότι το θέμα αυτό είναι δευτερεύον, συγκρινόμενο με την απειλή της παγκόσμιας θέρμανσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ